Donga-kemence építése

Donga test, akár tapasztás nélkül, könnyedén.
tinker
Tiszteletbeli KemenceBarát
Adott köszönetek: 1x
Kapott köszönetek: 38x

Re: Donga-kemence építése

Hozzászólás Szerző: tinker » 2022.04.25. 15:14

Gyapi66 írta:
2022.04.25. 12:35
S.I. írta:
2019.02.27. 09:33
De jó, hogy megemlítetted a kèmènyt!
Megoldható e az, h a kèmèny hátul van de első kèmènyeskènt műkődik, ès hogy ez befolyásolja e a működèsèt! Tehát a donga tetejèn hátra vezetnèm a kiáramló ègèstermèket?
Ez a kerdés foglalkoztat engemet is! A tervek szerint egy 45x70x45 (szxhxm) sütőtér az elkepzelés. Egy meglevő de csak alkalmi használatba lévő kémény elé. A kérdésem, "hátsó vagy első" kéményes legyen? Gondolom az első keményesnél a donga fölött kéne hátra vezetni a füstöt és a kéménybe kötni. Mekkora füstjárat kellene ez esetben, ill az lehet vízszintes vagy kell valamekkora emelkedést adni neki?
Köszi előre is a segítséget!

A kéménybetorkollásnak magasabban kell lennie mint a tévőnyílás teteje... de általában ez evidens...

pepe0419
kemencefűtő-segéd
Adott köszönetek: 3x

Hozzászólás Szerző: pepe0419 » 2022.08.12. 16:35

Sziasztok, a tűztér alját leraktam hígabb agyagba. Mennyit várjak, mielőtt síkba csiszolom? 1 hét? A kemence keleti oldalon van, éri Nap, de nem egész nap. Köszi.

pepe0419
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: pepe0419 » 2022.08.22. 09:12

Van itt még valaki? :) :?
Donga építés előtt állok.
Kérdéseim vannak:
1. 5 vagy 6 (kisméretű) téglás kéményt építsek egy 60*90-es tűztérhez. Mindkettőnek van hely, talán a hatos stabilabb.
2. A kemence szája körül mindenhol legyen hőcsapda, vagy elég felül? A kemence szájat 40 cm szélesre terveztem, így lenne 10-10 cm hely két oldalt is, de érezhető különbség, ha 45 cm-esre csinálom a száját? Akkor alig marad 7-8 cm két oldalt. 2 téglasor magasítástól indul a boltív, így kb. 15 cm lesz felül a hőcsapda.
3. A katlant hol kezdjem el szűkíteni? A macskaajtó tetejétől kezdve? A kemence szája kb. 30 cm magas lesz, a macskaajtó (régi cserépkályha ajtó) 45 cm magas.
4. A két magasító téglasor közé teszek agyagot, de mivel lapjára vannak a téglák, párhuzamosan, ott nem tudom a tűztér felőli oldalát szorosan tenni, hogy a téglák érintkezzenek. Gond, ha ott van fél cm rés (agyag) a téglák között, vagy próbáljam meg megfaragni valahogy, hogy legyen köztük hely agyagnak, de belső élük érintkezzen? Van esetleg valakinek építés közben fotója a alsó donga alsó soráról?
+1: A donga futóra lesz kötésben. Célszerű egy menetben az egész dongát megépíteni, vagy lehet több napon keresztül, ahogy az idő engedi, 1-2 sor naponta? Utóbbi esetén nem kell attól félni, hogy a már száradó agyag széttöredezik, kimozdulnak a korábban rakott sorok és már nem lesz stabil, ha a felette levő sorokat kopogtatom, vagy beékeléskor?
Köszi.

sura
kemencefűtő-segéd
Kapott köszönetek: 4x

Hozzászólás Szerző: sura » 2022.08.30. 13:15

Szia Pepe!

Itt vagyunk még... asszem! :)
Dongásat még nem építettem csak búbost, de azért megpróbálok válaszolni.
1. 6 téglás kéményt építtettem mindegyik kemencéhez. Azzal nem lősz mellé.
2. Cibatapapa így definiálta a hőcsapdát:
"Mi is az a hőcsapda:
A donga a sütőtér felső pontja és a kemence szája felett lévő fal a hőcsapda, minél nagyobb a
mérete annál jobb hatásfokú a kemence. Ideális mérete dongás kemencéknél mindig a sütőtér
magasságának minimum 1/3 része. A kemence száj magassága pedig a maradék, a magasság
2/3 része!"

Hogy kétoldalt mennyi hely marad, az szerintem mindegy. Abból a sarokból nehezebb kihúzni a hamut, de ha benn maradt az sem szokott baj lenni.
3. A katlan szűkítésére azt mondom, hogy: Ízlés szerint. Jól nézzen ki!
4. A magasítás tégláit nem kell összefaragni, nem baj ha az agyag látszik a sütőtér felől. 1 centi agyagfuga simán lehet, ha nem túl kövér az agyag.
Úgy szoktam csinálni, hogy leterítem az agyagot kicsit vastagabban és belenyomom a téglát. Ami kitüremkedik agyag, azt pedig letörlöm. A téglát előtte mártsd vízbe!

+1
Ha nekem kellene építeni, akkor én romonáddal vagyis boltív-sablonnal csinálnám. Elég lenne másfél tégla mélységű azzal már lehet szépen kötésben rakni. Igaz, hogy plusz munka elkészíteni, meg mindig kijjebb húzni ahogy haladsz, de nélküle, amíg nem ékeled be, történhetnek meglepetések.

Remélem tudtam segíteni!

KBÜ: Sura

pepe0419
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: pepe0419 » 2022.08.30. 14:12

Köszi. Romonád kész van :) A többi kérdésre köszi a választ. Csináltam próbát az agyaggal (kiégetetlen tégla), beáztattam, majd egy nagyobb kupacot kitettem egy téglára a napra, nem repedt meg, kőkeményre száradt. Amúgy elég fura dolgozni az agyaggal, úgy ragad, mint a gyurma :)

sanya
kemencefűtő-segéd
Adott köszönetek: 6x

Hozzászólás Szerző: sanya » 2022.10.07. 10:04

Szép napot!
Bajban vagyok.
Eddig úgy gondoltam, hogy a kemencébe vasanyag ne kerüljön. Az első kemencémnél 100cm samott áthidalót használtam a kemence szájánál, de már nem lehet kapni Budapest környékén sehol, csak 50x3x12,5cm méretűt.
Mivel a kémény egyik oldala támaszkodik rá, ha alulról megtámogatom 2db 20x20 szögvassal akkor a hőterhelésre nem deformálódik a vasanyag? vagy csak simán rakjam egymásra a két darabot belőle elbírja a terhelés? 42-45cm lesz a száj szélesség.

Köszönöm

tinker
Tiszteletbeli KemenceBarát
Adott köszönetek: 1x
Kapott köszönetek: 38x

Hozzászólás Szerző: tinker » 2022.10.12. 13:23

sanya írta:
2022.10.07. 10:04
Szép napot!
Bajban vagyok.
Eddig úgy gondoltam, hogy a kemencébe vasanyag ne kerüljön. Az első kemencémnél 100cm samott áthidalót használtam a kemence szájánál, de már nem lehet kapni Budapest környékén sehol, csak 50x3x12,5cm méretűt.
Mivel a kémény egyik oldala támaszkodik rá, ha alulról megtámogatom 2db 20x20 szögvassal akkor a hőterhelésre nem deformálódik a vasanyag? vagy csak simán rakjam egymásra a két darabot belőle elbírja a terhelés? 42-45cm lesz a száj szélesség.

Köszönöm
Rakj boltívet az elbírja a kéményt is.. a vas mindenképpen tágul felfűtéskor.
Ha minimálisan is de repedést okoz teherhordóként.

sanya
kemencefűtő-segéd
Adott köszönetek: 6x

Hozzászólás Szerző: sanya » 2022.10.12. 16:18

tinker írta:
2022.10.12. 13:23

Rakj boltívet az elbírja a kéményt is.. a vas mindenképpen tágul felfűtéskor.
Ha minimálisan is de repedést okoz teherhordóként.
Köszönöm
A következőt álmodtam meg közben:
A kemence szája (39cm széles kb) fölé berakok 2db 50cm hosszú 3cm vastag samott lapot egymásra, majd a 3 sorral feljebb ahol már nincs meleg/donga egy sima Porotherm áthidalót.
Az áthidaló így mindkét oldalon 30-30 cm fekszik fel a téglán, tehermentesíti a samott téglákat és a két samott lapot.
20200813_201544_2.jpg
Boltív is még eshetőség de a hő csapda mérete lecsökkenne, vagy a száj méret lenne kisebb.

Sanya

bigzso
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: bigzso » 2023.05.16. 22:20

Üdv!
Melyik tégla alkalmas a donga kialakítására manapság? Amiket a tüzépeken találok, az mind hulladék, korom fekete a közepe ha el vannak törve, semmi csilingelő hang, ha összeütöm őket. Egyáltalán hol lehet találni megfelelő téglát a donga kialakításához?
Köszi a segítséget.

bigzso
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: bigzso » 2023.05.18. 10:21

Hali!
No, visszaolvastam és a válogatott putnoki tégla a nyerő ezek szerint. De mi legyen a válogatás elve? Mert ahogy nézegettem, elég soknak fekete a közepe, széle. Ezek nem jók?
Köszi.

bigzso
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: bigzso » 2023.05.31. 22:08

Halott a fórum. Kár. :cry:

PapirKutya
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: PapirKutya » 2024.04.17. 10:38

Sziasztok drága Kemence Mesterek, Kemence építők, Kemence barátok !

Új vagyok itt a fórumon, de máris szeretnék segítséget kérni tőletek. Olvasgattam sok-sok leírást, néztem ilyen olyan terveket, és megpróbáltam megalkotni a saját kemencémet. A tervet megcsináltam és igyekeztem mindenre figyelni. Viszont ahogy nézegetem a kemencét, egy kicsit nagynak találom. Megosztanám veletek a terveket, és kérem a segítségeteket, hogy mit gondoltok érdemes lenne-e egy kicsit kisebbre méretezni. A tűztér mérete jelenleg 76x97 cm. Igazából olyan 45x90 lenne az ideális, talán gyorsabb lenne felfűteni. Itt eléritek a méretarányos tervet:

https://drive.google.com/file/d/1laL-ZI ... drive_link

SketchUp-ban készült, ha valakinek nincs meg, online is elérhető az alkalmazás:

https://www.sketchup.com/en/products/sketchup-for-web

Remélem tudtok tanácsot adni.
Szép napot mindenkinek

Csepreghy Zoltán

Válasz küldése