Donga-kemence építése
Donga-kemence építése
Szia mindenkinek!
Ismèt köszönök, mert ha jól látom többen is vagyunk!
De meg is kèrdezem ismèt, hogy jó helyre írok-e, mármint fórumon belül?
Teljesen el vagyok tèvedve!
Ismèt köszönök, mert ha jól látom többen is vagyunk!
De meg is kèrdezem ismèt, hogy jó helyre írok-e, mármint fórumon belül?
Teljesen el vagyok tèvedve!
-
- adminisztrátor
- Adott köszönetek: 2x
Donga-kemence építése
Ha eldöntötted, hogy milyen kemencét szeretnél, úgy abba a topicba tudsz kérdezni az építésssel kapcsolatban.
Donga-kemence építése
Valószínű, h elől kèmènyes donga kemence fog èpűlni,kvcs.krisz írta: ↑2019.02.25. 20:06Ha eldöntötted, hogy milyen kemencét szeretnél, úgy abba a topicba tudsz kérdezni az építésssel kapcsolatban.
A mèretèvel is bajban vagyok!
Donga-kemence építése
Pont ezen agyalok, h nagyon messze nem akarom mert messze lessz illetve azt ugye be is kell fedni!Csokiati írta: ↑2019.02.25. 19:58Szia!
Nem kell aggódni, mi ugyanilyen tanácstalanul kezdtük, de valaki mindig akadt, aki a hónunk alá nyúlt.
Hova építsd? Jó lenne egy rajz a területről.
Én 30 méterre a háztól építettem. Hátránya, hogy mindent messzire kell vinni, mikor begyújtok. Viszont már van ott is mindenféle tárolónk, így azóta már minden kéznél van.
Egy L alakú házunk van ès az L alak másil fele egy 4m x 8m es terasz!
A felesègem engedèlyezte, h a hátsó külső sarkába megèpítsem!
Mit gondoltok?
Termèszetesen ez egy fedett terasz.
- s@muk@
- adminisztrátor
- Adott köszönetek: 12x
- Kapott köszönetek: 12x
- Kapcsolat:
Donga-kemence építése
Szeva S.I.S.I. írta: Pont ezen agyalok, h nagyon messze nem akarom mert messze lesz illetve azt ugye be is kell fedni!
Egy L alakú házunk van ès az L alak másik fele egy 4m x 8m es terasz!
A feleségem engedélyezte, h a hátsó külső sarkába megépítsem!
Mit gondoltok?
Természetesen ez egy fedett terasz.
A fedett teraszod szép nagy, bőven elfér alatta egy dongás kemence.
Ami az elhelyezését illeti az sok mindentől függ : én a helyedben úgy helyeznem hogy a kemence szája a terasz belsejébe nézzen a donga pedig mar a teraszon kívül lenne. Helyet spórolsz habar nem nagyon kell

KemenceBaráti üdvözlettel - "Őrizzük a kemencézés hagyományát"
Donga-kemence építése
Szia s@muk@!
Ha a teraszra kerül, akkor az egèsszet a fedett rèsz alá szeretnèm, hogy ne kelljen külön fedni a dongát.
Tennèk fel kèper a teraszról, hogy hová gondoltam de nem tudom hogyan kell.
Segítenèl?
Tanúlmányoztam a "kisokost" ès a tepsik számát nem èrtem. Mármint az 1 ès a 4 tepsist arányosnak tartom a sütőfelület nagyságát illetően, de a 2 tepsisnek nem tudom elkèpzelni a dongáját.
Ugye a kemence szája felőli rèsz kb 90 cm a mèlysèg meg csak 45 cm? Abbból kiindulva, hogy a 4 tepsis 90x 85 cm.Vagy valamit nem jól èrtelmezek?
Ha a teraszra kerül, akkor az egèsszet a fedett rèsz alá szeretnèm, hogy ne kelljen külön fedni a dongát.
Segítenèl?
Tanúlmányoztam a "kisokost" ès a tepsik számát nem èrtem. Mármint az 1 ès a 4 tepsist arányosnak tartom a sütőfelület nagyságát illetően, de a 2 tepsisnek nem tudom elkèpzelni a dongáját.
Ugye a kemence szája felőli rèsz kb 90 cm a mèlysèg meg csak 45 cm? Abbból kiindulva, hogy a 4 tepsis 90x 85 cm.Vagy valamit nem jól èrtelmezek?
Donga-kemence építése
Rövidnek találom a dongát a szèlessègèhez ès a magasságához kèpest! Nem bántóan "idètlennek" találnám, de lehet, hogy nagyon fèlre nèztem valamit!
Van valahol egy kèp kèt tepsis kemencèről?
Van valahol egy kèp kèt tepsis kemencèről?
- tinker
- Tiszteletbeli KemenceBarát
- Adott köszönetek: 1x
- Kapott köszönetek: 38x
Donga-kemence építése
Fordítva... 90 cm mély és 45 széles... De ezt a kemencét csak az különböztetei meg a mobiltól (férőhelyben ) hogy befér egy hosszú malacsütő tepsi isS.I. írta: ↑2019.02.26. 10:26Szia s@muk@!
Segítenèl?

Donga-kemence építése
Szia tinker!
Köszönöm a választ!
Tehát fèlre èrtelmeztem a kisokos kèpeit!
Ami 1 tepsi szèles az 2 tepsis kemence?!
Lehet-e nyújtani a dongán hogy 3 tepsis legyen? 135 cm- re?
A kèt tepsi szèles az meg 4 tepsis? Így már jól èrtelmezem? Ill ez meg lehet 6 tepsis is?
Bocsi, h ilyeneket kèrdezek de szeretek mindennel tisztában lenni!
Köszönöm a választ!
A kèt tepsi szèles az meg 4 tepsis? Így már jól èrtelmezem? Ill ez meg lehet 6 tepsis is?
- s@muk@
- adminisztrátor
- Kapcsolat:
Donga-kemence építése
Sziasztok
megnyitom e témát mert ha így folytatjuk akkor mi sem fogunk itt kiigazodni.
Itt lehet a dongás kemencéről általánosan megvitatni bárkinek az új épülő kemencéjét
Köszönettel
megnyitom e témát mert ha így folytatjuk akkor mi sem fogunk itt kiigazodni.
Itt lehet a dongás kemencéről általánosan megvitatni bárkinek az új épülő kemencéjét
Köszönettel
Re: Donga kemence építése
Köszönöm a segítsèget!
Szóval ma reggel kèszítettem pár kèpet a kemence leendő helyèről a telómmal. A segítsègnek köszönhetően most megpróbáltam feltölteni telóról de túl nagy a "mèret" így nem fog menni!
Munka után kèszítek másik kèpeket aztán küldöm!
- s@muk@
- adminisztrátor
- Kapcsolat:
Re: Donga-kemence építése
ja max. 2 MB 
esetleg a beállításokban a mobilon kisebb képméretet választani és akkor újra fotózni

esetleg a beállításokban a mobilon kisebb képméretet választani és akkor újra fotózni

Köszönöm a választ!
Ez akkor így van?
Ez akkor így van?
A szánkók helyère szeretnèm a kivitelezèst!
Mit gondoltok?
Szerintetek a szája melyik irányba nèzzen?
Mit gondoltok?
Szerintetek a szája melyik irányba nèzzen?
-
- adminisztrátor
- Adott köszönetek: 2x
Én a helyedben a teraszon kívülre helyezném el a kemencét. Amúgy is kell neki alap, nem biztos,hogy a terasz kibírná. A szája lenne a terasz belseje felé. Egyébként is kell a hely a lapttal forgolódni..stb stb.
Szèp napot mindenkinek!
Megfordúlt a fejemben ez a lehetősèg is, de sajnos mind a kèt oldalon útban lenne!
Illetve ha a donga kikerűl a fedett rèsz alól, akkor már mindegy ha a terasszal szemben a szomszèd felől èpítem meg ès majd befedem.
Ha már itt tartunk "szomszèd" milyen szabájok vonatkoznak az èpítèsre?
Milyen messze kell elhelyezni a telekhatártól, hogy ne legyenek ebből viták kèsőbb?
Az alapozás termèszetes, úgy gondoltam, kővágóval kivágom az eredeti aljzat betont kb 7 cm vastag, ès újra betonozom vastagabban!
Milyen hosszú pèklapát szüksèges?
Van termèskövem bontásbó, az alsó rèszt "tök magasságíg felèpíthetem belőlle?
Megfordúlt a fejemben ez a lehetősèg is, de sajnos mind a kèt oldalon útban lenne!
Illetve ha a donga kikerűl a fedett rèsz alól, akkor már mindegy ha a terasszal szemben a szomszèd felől èpítem meg ès majd befedem.
Ha már itt tartunk "szomszèd" milyen szabájok vonatkoznak az èpítèsre?
Milyen messze kell elhelyezni a telekhatártól, hogy ne legyenek ebből viták kèsőbb?
Az alapozás termèszetes, úgy gondoltam, kővágóval kivágom az eredeti aljzat betont kb 7 cm vastag, ès újra betonozom vastagabban!
Milyen hosszú pèklapát szüksèges?
Van termèskövem bontásbó, az alsó rèszt "tök magasságíg felèpíthetem belőlle?
- s@muk@
- adminisztrátor
- Kapcsolat:
Ha mindenképp benn akarod akkor oda teszed.
Egy komolyabb betonalap kell egy ilyen kemencének
Ami a péklapát hosszát illeti: egy elől kéményes kemencénél a kémény mérete + a donga mélysége (hosszúsága) +a része amit fogsz
Egy komolyabb betonalap kell egy ilyen kemencének
Ami a péklapát hosszát illeti: egy elől kéményes kemencénél a kémény mérete + a donga mélysége (hosszúsága) +a része amit fogsz

De jó, hogy megemlítetted a kèmènyt!
Megoldható e az, h a kèmèny hátul van de első kèmènyeskènt műkődik, ès hogy ez befolyásolja e a működèsèt! Tehát a donga tetejèn hátra vezetnèm a kiáramló ègèstermèket?
Megoldható e az, h a kèmèny hátul van de első kèmènyeskènt műkődik, ès hogy ez befolyásolja e a működèsèt! Tehát a donga tetejèn hátra vezetnèm a kiáramló ègèstermèket?