Mobil kemence építése.
Moderátor: tinker
Re: Mobil kemence építése.
Üdv!
Szerintem a felső rajznál a tepsiben lévő dolgok teteje nehezen fog sülni, mert a hőtartó közeg hiányzik felülről csak lemez van illetve csak a kiáramló levegő melegít ami szerintem kevés. Biztosan megsül a kaja de lassú lesz mire a teteje megpirul addigra lehet az alja már megég.
Alsó rajznál szerintem sokkal jobb a helyzet, főleg ha a tepsit nem közvetlenül a samottra teszed, hanem mondjuk 30-40mm -el fölé. Tehát egy tepsitartó rács a samottra arra a tepsi,
Ez az én véleményem, de kíváncsi vagyok a többiek véleményére is.
Szerintem a felső rajznál a tepsiben lévő dolgok teteje nehezen fog sülni, mert a hőtartó közeg hiányzik felülről csak lemez van illetve csak a kiáramló levegő melegít ami szerintem kevés. Biztosan megsül a kaja de lassú lesz mire a teteje megpirul addigra lehet az alja már megég.
Alsó rajznál szerintem sokkal jobb a helyzet, főleg ha a tepsit nem közvetlenül a samottra teszed, hanem mondjuk 30-40mm -el fölé. Tehát egy tepsitartó rács a samottra arra a tepsi,
Ez az én véleményem, de kíváncsi vagyok a többiek véleményére is.
Sziasztok!
Mobilkemencét szeretnék saját részre építeni. Tudnátok segíteni? Méretek? Alapanyagokból mik kellenek, 40x40 es zártszelvényből kb hány m kell, belső keretnek 30 as szögvasból hány m kell? Stb. Köszönöm.
Mobilkemencét szeretnék saját részre építeni. Tudnátok segíteni? Méretek? Alapanyagokból mik kellenek, 40x40 es zártszelvényből kb hány m kell, belső keretnek 30 as szögvasból hány m kell? Stb. Köszönöm.
-
- kemencefűtő-segéd
- Adott köszönetek: 2x
- Kapott köszönetek: 8x
Szia!
Minden, de minden itt van a fórumban. Mindenképpen ajánlom a végig olvasását és a lényeg néhány szóban kijegyzetelését. Saját dolgodat könnyíted meg jelentősen.
A képek alapján a vas hosszát is ki tudod számolni. Az ytong tégla méretei a meghatározóak.
Újabban 2,5 sor magasat készítenek sokan. Az alap 4 db ytong, azaz 60*80-as. 10-es vastagságú. Az alapján a belső mérete 70*40-es alapterületű.
Ha megnézel egy képet a fórumon, akkor az alapján, továbbá, amit leírtam belső méretek alapján ki lehet számolni a vas szükségleteket.
Szia!
Köszönöm a válaszodat, így már van min elinduljak. Végigolvasom, ill olvasgattam nagyon sok hasznos dolgokat irnak le.
Köszönöm a válaszodat, így már van min elinduljak. Végigolvasom, ill olvasgattam nagyon sok hasznos dolgokat irnak le.
Sziasztok,
Bár már nyakunkon a tél, de én még azért nekifogtam a kemence építésének. Nevében lesz csak mobil, amúgy fixre építem, nem akarom hozni-vinni.
Egy kerti betonpulton lesz, erre tettem két sornyi (4-4) 7,5cm-es ytongot fektetve, erre építem 10cm vastag ytongból a kemencét. Ma került helyére az utolsó ytong elem.
3 sornyi ytong magas a beltér, tehát 60cm, remélem nem bánom meg, hogy az utolsó sort nem feleztem. A belső elosztás így nézne ki: 14-3-30-3-10cm , ahol a 3-as az elválasztó samottlapot jelenti. Így többé-kevésbé tartom a szokásos arányokat.
Ha ebben a 10 fok körüli időben kikenem Rath habarccsal, akkor van esélyem hogy megszárad belátható időn belül és mehet rá a következő réteg majd a vízüveg, vagy hagyjam tavaszra most már?
A kemence ajtóhoz van itthon aknatető darab, ami 5mm-es, ebből csinálhatom vagy túl nehéz lesz és az ajtó nyitásakor megindul az egész?
Bár már nyakunkon a tél, de én még azért nekifogtam a kemence építésének. Nevében lesz csak mobil, amúgy fixre építem, nem akarom hozni-vinni.
Egy kerti betonpulton lesz, erre tettem két sornyi (4-4) 7,5cm-es ytongot fektetve, erre építem 10cm vastag ytongból a kemencét. Ma került helyére az utolsó ytong elem.
3 sornyi ytong magas a beltér, tehát 60cm, remélem nem bánom meg, hogy az utolsó sort nem feleztem. A belső elosztás így nézne ki: 14-3-30-3-10cm , ahol a 3-as az elválasztó samottlapot jelenti. Így többé-kevésbé tartom a szokásos arányokat.
Ha ebben a 10 fok körüli időben kikenem Rath habarccsal, akkor van esélyem hogy megszárad belátható időn belül és mehet rá a következő réteg majd a vízüveg, vagy hagyjam tavaszra most már?
A kemence ajtóhoz van itthon aknatető darab, ami 5mm-es, ebből csinálhatom vagy túl nehéz lesz és az ajtó nyitásakor megindul az egész?
Üdv!
A habarcsozást addig lehet csinálni amíg nincsenek fagyok, szerintem ha figyeled az előrejelzéseket és meghatározod hogy nálatok néhány napig nem megy éjszaka sem 0 fok környékére a hőmérséklet,esetleg kicsit fúj a szél és nincs köd(pára) akkor nyugodtan lekenheted. Ha az előrejelzés közelít a fagyponthoz akkor én már nem rizikóznék, mert ebben a nyirkos párás időben sokkal több idő kell a száradáshoz. Ráadásul, ha nappal kiszárad valamennyire hajnali párásodással újra átnedvesedik esetleg kicsit fagy akkor tuti, hogy lepörög a habarcs. Szóval, ha mindenáron szeretnéd még az idén kipróbálni akkor figyeld az időjárás jelentést, de ha nem sürgős akkor várj a tavaszig.Ja és mivel az ytongot is lucskosra kell nedvesíteni habarcsozás előtt, ez sem segíti a gyors száradást. Ha még is megcsinálod arra gondolj, hogy a kemence hőmérőt, ilyenkor már ajánlatos éjszakára kivenni, mert általában ez nem tud minuszba menni és tönkre mehet ha fagyás van.
Az aknatető jó lehet, ha a vasalásra elég erős zsanérral rögzíted, mert nem az ytong tartja az ajtót, hanem a vasalat.
A habarcsozást addig lehet csinálni amíg nincsenek fagyok, szerintem ha figyeled az előrejelzéseket és meghatározod hogy nálatok néhány napig nem megy éjszaka sem 0 fok környékére a hőmérséklet,esetleg kicsit fúj a szél és nincs köd(pára) akkor nyugodtan lekenheted. Ha az előrejelzés közelít a fagyponthoz akkor én már nem rizikóznék, mert ebben a nyirkos párás időben sokkal több idő kell a száradáshoz. Ráadásul, ha nappal kiszárad valamennyire hajnali párásodással újra átnedvesedik esetleg kicsit fagy akkor tuti, hogy lepörög a habarcs. Szóval, ha mindenáron szeretnéd még az idén kipróbálni akkor figyeld az időjárás jelentést, de ha nem sürgős akkor várj a tavaszig.Ja és mivel az ytongot is lucskosra kell nedvesíteni habarcsozás előtt, ez sem segíti a gyors száradást. Ha még is megcsinálod arra gondolj, hogy a kemence hőmérőt, ilyenkor már ajánlatos éjszakára kivenni, mert általában ez nem tud minuszba menni és tönkre mehet ha fagyás van.
Az aknatető jó lehet, ha a vasalásra elég erős zsanérral rögzíted, mert nem az ytong tartja az ajtót, hanem a vasalat.
Reggel 2 fok volt nálunk és a köd is csak most kezdett feloszlani 11 körül. Szóval nem túl jók a kilátások... Viszont karácsonykor már szeretném használni.albapan írta: ↑2022.11.13. 10:02Üdv!

-
- kemencefűtő-segéd
Tisztelt Fórumtagok!
Áldott, Békés Karácsonyt és Boldog, Békés Új Évet kívánok Mindenkinek!
Kívánok továbbá olyan szintű aktivitást a fórumnak, ami azt jelenti, hogy élénk tapasztalatcsere zajlik, megvalósult projektek bemutatói, minden nap van mit olvasni, képeket nézni, azonkívül a többi topicba. pl. Kerti konyha a beírt kérdésekre is érkezik válasz.
Áldott, Békés Karácsonyt és Boldog, Békés Új Évet kívánok Mindenkinek!

Kívánok továbbá olyan szintű aktivitást a fórumnak, ami azt jelenti, hogy élénk tapasztalatcsere zajlik, megvalósult projektek bemutatói, minden nap van mit olvasni, képeket nézni, azonkívül a többi topicba. pl. Kerti konyha a beírt kérdésekre is érkezik válasz.

Üdv!
Köszönjük Nagykemi jó kívánságait.
Én is egyetértek a hozzászólásával, és én is minden jót kívánok az Új évre mindenkinek!
Köszönjük Nagykemi jó kívánságait.
Én is egyetértek a hozzászólásával, és én is minden jót kívánok az Új évre mindenkinek!
Sziasztok.Az olvasottak alpján belekezdek a kemence építésébe.Volna viszont egy kérdésem. A tűzteret, és a sütőteret elválasztó samottlapok behelyezése után hátul mekkora hézag marad a samott és a kemence hátsó fala között? Köszönöm a választ.
-
- kemencefűtő-segéd
Szia!
Jól döntöttél.

kb. 15 cm. Ez attól is függ, hogy:
milyen vastag a tűztér hátuljában függőlegesen rakott samott lap.
Meg a vasanyag kialakítása, dilatációs hézagok, tűzállóhabarcs vastagság.
Ez nagyjából szükséges is a rakétakályha hatás miatt.
Látván hogy 10 fok felett van nappal is a hőmérséklet és éjjel is bőven fagypont felett lesz, reaktiváltam a kemenceprojektet és tegnap kikentem egy réteg Rath habarccsal a kemit. Meddig kell várni a 2. réteggel, meg kell várni még az első teljesen megszárad, "kifehéredik?
Köszönöm a választ.Boldogat mindenkinek.
Nem fontos. Elég hogy annyira megszáradjon, hogy ha kézzel óvatosan megsimítod, és nem morzsolódik, vagy kenődik a habarcs, akkor átkenheted másodszor is.K.Tibi írta: ↑2022.12.31. 13:37Látván hogy 10 fok felett van nappal is a hőmérséklet és éjjel is bőven fagypont felett lesz, reaktiváltam a kemenceprojektet és tegnap kikentem egy réteg Rath habarccsal a kemit. Meddig kell várni a 2. réteggel, meg kell várni még az első teljesen megszárad, "kifehéredik?
Köszi és Boldog Új Évet minden Kemencebarátnak!albapan írta: ↑2022.12.31. 15:13Nem fontos. Elég hogy annyira megszáradjon, hogy ha kézzel óvatosan megsimítod, és nem morzsolódik, vagy kenődik a habarcs, akkor átkenheted másodszor is.K.Tibi írta: ↑2022.12.31. 13:37Látván hogy 10 fok felett van nappal is a hőmérséklet és éjjel is bőven fagypont felett lesz, reaktiváltam a kemenceprojektet és tegnap kikentem egy réteg Rath habarccsal a kemit. Meddig kell várni a 2. réteggel, meg kell várni még az első teljesen megszárad, "kifehéredik?
Felvittem a 2. réteget tegnap du. viszont ma reggel látom, hogy itt-ott elvált az ytongtól...

Az első rétegnél 2 literes permetezővel porlasztottam rá a vizet és alig maradt a flakon alján, ez sem volt elég?
A "mennyezeten" kezdett leválni egy jó tenyérnyi részen, ott a gravitáció mellett az is ellenem dolgozik, hogy ott az ytongok élére, a simább oldalára kerül a habarcs, gondolom ez is közrejátszhat. Ma ha lesz időm kijavítom, az időjárás még velem van

A két réteg habarcs kb 3mm vastag, ez pont jó vagy túl sok/kevés?
Az ilyen hibák könnyen javíthatóak. Kicsit megdörzsölöd, hogy hulljon le ami laza és rákensz újra, A 3mm teljesen jó.
Boldog Új évet mindenkinek!
Most kezdek építeni egy mobil kemencét. A második kemencém lesz. De én az ytongra kádat fogok rakni. Csinált már valaki ilyen kemencét?
Most kezdek építeni egy mobil kemencét. A második kemencém lesz. De én az ytongra kádat fogok rakni. Csinált már valaki ilyen kemencét?
Üdv! van egy topic a kád kemencéről. Olvasd át és felejtsd is el. Szerintem nem jó ötlet .Próbálkoztak itt már sok minden megoldással. Kis kemencében az ytong kemencénél nem nagyon született még egyszerűbb és jobb megoldás, de nyilván mindenki úgy próbálkozik új utakon járni ahogy akar.
-
- kemencefűtő-segéd
Sziasztok!
A csatolt fotón látható mobilkemencét hogyan lehetne helyrehozni?
Dobja le magáról a vakolatot, illetve van rajta sajnos repedés is.
A gondolatom az volt, hogy valamivel kívülről (vékonyabb hungarocell) beborítani és azt nemesvakolattal ellátni.
A kérdés, hogy a felső ívet hogy oldanátok meg?
Bármi tanácsot elfogadok, mert lehet nem ez a jó irány.
Akár műveleti sorrendet, vagy konkrét anyagtípust is elfogadok!
Nagyon szépen köszönöm a segítő hozzászólásokat!
A csatolt fotón látható mobilkemencét hogyan lehetne helyrehozni?
Dobja le magáról a vakolatot, illetve van rajta sajnos repedés is.
A gondolatom az volt, hogy valamivel kívülről (vékonyabb hungarocell) beborítani és azt nemesvakolattal ellátni.
A kérdés, hogy a felső ívet hogy oldanátok meg?
Bármi tanácsot elfogadok, mert lehet nem ez a jó irány.
Akár műveleti sorrendet, vagy konkrét anyagtípust is elfogadok!
Nagyon szépen köszönöm a segítő hozzászólásokat!
Üdv!
Ha az enyém lenne én megpróbálnám spaklival lekaparni a nemes vakolatot, meg ami jön vele. Utána kigyökölném a repedéseket elég mélyen( min20-30mm mélyen 10mm szélesen ék alakba) aztán flexi csemperagasztóval betömném a kigyökölést aztán az egészet bekenném flexi csemperagasztóval és bele ágyaznám az üvegszövet hálót, akár 2 réteget is, de persze köztük is kell a csemperagasztó, majd lesimítanám a ragasztót. Belülről sem ártana lekaparni a kormos tűzálló habarcsot a repedéseket 5-10mm ( az még nem reped át)re kigyökölném és kitömném Rath tűzálló habarccsal és persze sokat várnék, hogy az egész jól átszáradjon.Egy kis vizűveg a belső javításra,majd amikor jól kiszáradt próbafűtést végeznék néhányszor. Legvégül ha nem szivárog felvinném a nemes vakolatot.
Nem mondom azt, hogy ez tuti, de én így próbálnám meg helyrehozni.
Sok sikert!
Ha az enyém lenne én megpróbálnám spaklival lekaparni a nemes vakolatot, meg ami jön vele. Utána kigyökölném a repedéseket elég mélyen( min20-30mm mélyen 10mm szélesen ék alakba) aztán flexi csemperagasztóval betömném a kigyökölést aztán az egészet bekenném flexi csemperagasztóval és bele ágyaznám az üvegszövet hálót, akár 2 réteget is, de persze köztük is kell a csemperagasztó, majd lesimítanám a ragasztót. Belülről sem ártana lekaparni a kormos tűzálló habarcsot a repedéseket 5-10mm ( az még nem reped át)re kigyökölném és kitömném Rath tűzálló habarccsal és persze sokat várnék, hogy az egész jól átszáradjon.Egy kis vizűveg a belső javításra,majd amikor jól kiszáradt próbafűtést végeznék néhányszor. Legvégül ha nem szivárog felvinném a nemes vakolatot.
Nem mondom azt, hogy ez tuti, de én így próbálnám meg helyrehozni.
Sok sikert!