Halászlé

Bográcsoláshoz adjunk hát ötleteket, tippeket.
kvcs.krisz
adminisztrátor
Hozzászólások: 80
Csatlakozott: 2018.08.08. 09:08
Adott köszönetek: 2x

Halászlé

Hozzászólás Szerző: kvcs.krisz » 2020.04.11. 19:20

Halászlé Tengelic módra:

Igazándiból szegedi sémára készítem a halászlevet,tehát alaplével,de a jányaim olyan tésztamániássak,hogy nálunk muszáj így készíteni.

A megtisztított halat kifilézem. A bőrével lefordított szeleteket félcentinként bevagdosom,úgy,hogy a bőr egybe tartsa a halhúst. Alaposan besózom,olyannyira,hogy a halléhez már a végén éppen csak hangolni keljen a sót. Ez fogja nekünk a szálkákat lerendezni 2 óra alatt. Szárnyakat farkát a hasított fejet felteszem főni a hagymával és 2-3 db szép érett paprikával melyeket leturmixoltam,csak úgy nyersen. Jó nagy lángon,mintha az ördögöt főzném,forralom az alaplevet. Figyelem! A kezdéskor a bogrács legyen a maximum szintig vizzel,mert később már tilos hozzápótolni.A forrás után elkezdem szórni az őrőlt paprikát,ami kilónként egy púpozott evőkanál. Kiszedem egy tálcára szűrőkanállal a halsallangokat,ha van segítségem,kiszedés után a levet teljesen átszűröm,majd mehet vissza a bográcsba a főzőlé. Kicsit hült a hal a tálcán,kézzel a husikákat lefejtem a csontról. Ez nagyon horror munka,de megéri. ;) A fejben, az úszok környékén vannak a legjobb halzsír lelőhelyek,amiket vétek elpazarolni,mert a paprika színét eben tudjuk kioldani. Mind- mind mehet a kézzel válogatott halhúshoz. Ehhez adok két -három girizd fokhagymát,majd szedek rá egy kis levet és leturmixolom. Visszaöntöm a bográcsba és nagy lángon elkezdem újra főzni. Ha versenyre készül a halászlé,nem pancsolok a halhúsal,csak szűrőn átengedem rajta picit a levet,magyarul picir megpaszírozom. Ez azért van,mert a turmixolt halhús kiválóan sűrit,de fakóvá teszi az étkünket. Szóval megint forralás,ha nem tetszik a színe,még pici őrölt paprika mehet bele. egy evőkanál paradicsom püré,lehet házi is,kinek mi va,értelem szerűen abból mehet 2 deci nyugodtan. Majd jöhet bele a sózott halhús,óra indul majd tiz perc elteltével a tej-ikra. A halat 25 percig főzöm. Közben beállítom a sóját- csípősségét. A cseresznyepaprikákat a halhússal eggyütt szoktam beletenni 4-5 db,az innyencek kedviért akik már saját tányérjukban úgy nyomják szét,ahogy nekik tetszik :shock:
Csak ponyot használok,ha van harcsa fej az alaplébe mehet. Tapasztalatom,hogy az apróhalak nem tesznek hozzá jó ízt,csak komoly szálka mennyiséget.

Avatar
csirijo
Tiszteletbeli KemenceBarát
Hozzászólások: 22
Csatlakozott: 2018.08.08. 17:44
Adott köszönetek: 10x
Kapott köszönetek: 5x
Kapcsolat:

Re: Halászlé

Hozzászólás Szerző: csirijo » 2020.04.12. 00:16

Krisz komám. Ha legközelebb csinálod, az alaplébe szánt halat kösd bele egy 90 centi széles géz lapba és úgy főzd bele. Én már régóta igy csinálom, utána halászat nélkül le tudom fejteni róla a húst és nyugodtan szétfőzhetem a halfejeket is igy.
Üdv mindenkinek Csirijó

Lehet kemencézni így is meg úgy is, de Kemencebarátok nélkül nincs értelme. Mindig csak VELETEK!!!

Avatar
tinker
Tiszteletbeli KemenceBarát
Hozzászólások: 426
Csatlakozott: 2018.08.08. 13:19
Adott köszönetek: 1x
Kapott köszönetek: 38x

Re: Halászlé

Hozzászólás Szerző: tinker » 2020.04.12. 12:01

A napokban kemencében főztem készre a halászlevet.
Passzírozott alaplevem mindig van a fagyasztóban..
hagymát apróra a cserépbe, hozzá a halszeletek az alaplé , só
250 fok alatti kemencébe betenni, egy óra múlva hozzá a finom pirospaprika még fél óra és készen van.
20200408_122620[1].jpg

Válasz küldése