U T O P E N C I, kolbász befőtt, a Cseh sörkorcsolya

Tárcsázás, grillezés mesterfokon.
Avatar
csirijo
Tiszteletbeli KemenceBarát
Hozzászólások: 17
Csatlakozott: 2018.08.08. 17:44
Has thanked: 10x
Kapott köszönetek: 4x
Kapcsolat:

U T O P E N C I, kolbász befőtt, a Cseh sörkorcsolya

Hozzászólás Szerző: csirijo » 2020.04.25. 20:50

Kép

A csehországi munkáim során esténként azért mindig jól esik betérni egy jó kocsmába, egy korsó finom cseh csapolt sörre :BEER: , de inkább sokszor egyre. :BEER: :BEER: :BEER: A sör mellé azért érdemes csippegetni is valamit, hogy legyen mire inni. Ilyenkor szoktam kérni a befőttként elrakott kolbászból, aminek becses neve UTOPENCI, lefordítva talán "fuldokló" a megfelelő kifejezés.
Kit ne vonzana egy ilyen étel, de nem?
Az Utopencit ahány ház annyi szokás szerint készítik a csehek és a szlovákok, én most a feleségem, Andrea receptjét osztom meg veletek, mert ez nagyon bejött nekem, de a cseh vendégeim is jóízűen fogyasztották nálunk.

Kép

Az összetevők a következők:
30 dkg kolbász
0,5 dl 10 százalékos ecet
2 közepes fej hagyma
5-6 vékony karika kaliforniai paprika
15 szem feketebors
1 babérlevél
1 teáskanál só
1 kávéskanál cukor
10 db mustármag

Az eredeti kolbászhoz hasonlóként, Magyarországon leginkább a jó minőségű lecsókolbász használható, ezt vágjuk olyan darabokra, hogy két sorban férjen el a 7 decis befőttes üvegben, majd középen félig felvágjuk és mindkét oldalt másfél centinként beirdaljuk. A hagymát karikára vágjuk, három részre osztjuk, és az üveg aljára teszünk egy részt belőle. Rászórunk néhány borsszemet, a mustármagot és a babérlevelet. Erre állítunk rá egy réteg kolbászt,közé szúrunk a paprikából, amit újra hagymával letakarunk, a maradék borsot rászórjuk, és újra ráállítjuk a kolbászokat és a kaliforniai paprika darabokat. A kolbászra rászórjuk a sót és a cukrot majd a maradék hagymával letakarjuk. Ráöntjük az ecetet és felöntjük forralt de kihűtött vízzel. Lezárjuk az üveget, kicsit összerázzuk és a fedelet enyhén megengedve, 5-6 napra a hűtőbe tesszük, hogy összeérjen.
A hétvégi grillezéshez nagyon jó kiegészítő a sör mellé.
Észak csehországi megrendelőm egyszer egy este kihozott a sajátjából a sörözéshez, és nagyon csodálkoztam, hogy sötét színe volt. Az ő receptje szerint a 60 szem borsot, 40 mustármagot 1,5 deci ecettel, egy deci vízzel és fél liter barna sörrel összekeveri, majd ezt felfőzi, és ezzel a kihűlt lével önt fel 4 üveg kolbászt. Szintén nagyon finom volt, de egyszerűen én sajnálnám a sört elrontani az ecettel.
Kipróbálni természetesen ki lehet.
Üdv mindenkinek Csirijó

Lehet kemencézni így is meg úgy is, de Kemencebarátok nélkül nincs értelme. Mindig csak VELETEK!!!

Leando
Tiszteletbeli KemenceBarát
Hozzászólások: 13
Csatlakozott: 2018.08.10. 10:52
Kapott köszönetek: 1x

Re: U T O P E N C I, kolbász befőtt, a Cseh sörkorcsolya

Hozzászólás Szerző: Leando » 2020.04.26. 05:19

Csirijó!
Barátom köszönöm neked és a párodnak ezt a receptet,ezer éve szerettem volna megcsinálni. Nagyon szeretem!
Hellósziaszevasztok

Avatar
savgerinc
Tiszteletbeli KemenceBarát
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: 2018.08.09. 19:57
Kapott köszönetek: 1x

Re: U T O P E N C I, kolbász befőtt, a Cseh sörkorcsolya

Hozzászólás Szerző: savgerinc » 2020.04.26. 06:13

Ezt ki kell próbálni! :)
:DRINK:
:CS)

yoda52
kemencefűtő-segéd
Hozzászólások: 21
Csatlakozott: 2018.08.15. 08:41
Has thanked: 1x
Kapcsolat:

Re: U T O P E N C I, kolbász befőtt, a Cseh sörkorcsolya

Hozzászólás Szerző: yoda52 » 2020.04.29. 09:24

Csirio barátom ! Köszönjük a receptet.Ęn nagyon szeretem, főleg análatok kapható szafaládéval !
A láng legyen veletek

Avatar
csácsó
Tiszteletbeli KemenceBarát
Hozzászólások: 49
Csatlakozott: 2018.08.25. 02:43

Re: U T O P E N C I, kolbász befőtt, a Cseh sörkorcsolya

Hozzászólás Szerző: csácsó » 2020.04.29. 22:40

Pista bátyám azzal az anális szafaládéval Isteni!

Leando
Tiszteletbeli KemenceBarát
Hozzászólások: 13
Csatlakozott: 2018.08.10. 10:52
Kapott köszönetek: 1x

Re: U T O P E N C I, kolbász befőtt, a Cseh sörkorcsolya

Hozzászólás Szerző: Leando » 2020.05.01. 04:14

:-R
Hellósziaszevasztok

Válasz küldése