U T O P E N C I, kolbász befőtt, a Cseh sörkorcsolya
- csirijo
- Tiszteletbeli KemenceBarát
- Adott köszönetek: 10x
- Kapott köszönetek: 5x
- Kapcsolat:
U T O P E N C I, kolbász befőtt, a Cseh sörkorcsolya
A csehországi munkáim során esténként azért mindig jól esik betérni egy jó kocsmába, egy korsó finom cseh csapolt sörre , de inkább sokszor egyre. A sör mellé azért érdemes csippegetni is valamit, hogy legyen mire inni. Ilyenkor szoktam kérni a befőttként elrakott kolbászból, aminek becses neve UTOPENCI, lefordítva talán "fuldokló" a megfelelő kifejezés.
Kit ne vonzana egy ilyen étel, de nem?
Az Utopencit ahány ház annyi szokás szerint készítik a csehek és a szlovákok, én most a feleségem, Andrea receptjét osztom meg veletek, mert ez nagyon bejött nekem, de a cseh vendégeim is jóízűen fogyasztották nálunk.
Az összetevők a következők:
30 dkg kolbász
0,5 dl 10 százalékos ecet
2 közepes fej hagyma
5-6 vékony karika kaliforniai paprika
15 szem feketebors
1 babérlevél
1 teáskanál só
1 kávéskanál cukor
10 db mustármag
Az eredeti kolbászhoz hasonlóként, Magyarországon leginkább a jó minőségű lecsókolbász használható, ezt vágjuk olyan darabokra, hogy két sorban férjen el a 7 decis befőttes üvegben, majd középen félig felvágjuk és mindkét oldalt másfél centinként beirdaljuk. A hagymát karikára vágjuk, három részre osztjuk, és az üveg aljára teszünk egy részt belőle. Rászórunk néhány borsszemet, a mustármagot és a babérlevelet. Erre állítunk rá egy réteg kolbászt,közé szúrunk a paprikából, amit újra hagymával letakarunk, a maradék borsot rászórjuk, és újra ráállítjuk a kolbászokat és a kaliforniai paprika darabokat. A kolbászra rászórjuk a sót és a cukrot majd a maradék hagymával letakarjuk. Ráöntjük az ecetet és felöntjük forralt de kihűtött vízzel. Lezárjuk az üveget, kicsit összerázzuk és a fedelet enyhén megengedve, 5-6 napra a hűtőbe tesszük, hogy összeérjen.
A hétvégi grillezéshez nagyon jó kiegészítő a sör mellé.
Észak csehországi megrendelőm egyszer egy este kihozott a sajátjából a sörözéshez, és nagyon csodálkoztam, hogy sötét színe volt. Az ő receptje szerint a 60 szem borsot, 40 mustármagot 1,5 deci ecettel, egy deci vízzel és fél liter barna sörrel összekeveri, majd ezt felfőzi, és ezzel a kihűlt lével önt fel 4 üveg kolbászt. Szintén nagyon finom volt, de egyszerűen én sajnálnám a sört elrontani az ecettel.
Kipróbálni természetesen ki lehet.
Üdv mindenkinek Csirijó
Lehet kemencézni így is meg úgy is, de Kemencebarátok nélkül nincs értelme. Mindig csak VELETEK!!!
Lehet kemencézni így is meg úgy is, de Kemencebarátok nélkül nincs értelme. Mindig csak VELETEK!!!
-
- Kapott köszönetek: 1x
Re: U T O P E N C I, kolbász befőtt, a Cseh sörkorcsolya
Csirijó!
Barátom köszönöm neked és a párodnak ezt a receptet,ezer éve szerettem volna megcsinálni. Nagyon szeretem!
Barátom köszönöm neked és a párodnak ezt a receptet,ezer éve szerettem volna megcsinálni. Nagyon szeretem!
Hellósziaszevasztok
-
- kemencefűtő-segéd
- Adott köszönetek: 1x
- Kapcsolat:
Csirio barátom ! Köszönjük a receptet.Ęn nagyon szeretem, főleg análatok kapható szafaládéval !
A láng legyen veletek
- csácsó
- Kapott köszönetek: 4x
Pista bátyám azzal az anális szafaládéval Isteni!