Részeges csirke kemencében. Ropogós bőr, omlós hús és kevés munkával

Van egy tuti recepted? Érdekelne, hogyan készült? Éhes gyomorral belépni (saját érdekedben) tilos!
Avatar
csirijo
Tiszteletbeli KemenceBarát
Hozzászólások: 17
Csatlakozott: 2018.08.08. 17:44
Has thanked: 10x
Kapott köszönetek: 4x
Kapcsolat:

Részeges csirke kemencében. Ropogós bőr, omlós hús és kevés munkával

Hozzászólás Szerző: csirijo » 2020.04.16. 00:12

Ma egy igazi kemencés finomsággal jelentkezem. A családom és a baráti társaságunk egyik nagy kedvence a Részeges csirke. Meg kell mondjam őszintén, én még soha nem készitettem egy darab csirkét, mindig pálcikákkal összekötve körtáncra invitáltam a 3-4-5 pácolt csirkét a kemencébe. Másfél órás kemencés szoláriummal összekötött tánc után isteni ropogós bőrrel kerültek az asztalra.
Ez a csirkesütési módszer, Amerikából került hozzánk de kemencében, sütőben de akár lezárható grillben is, nagyon megkönnyíti a finom ropogós bőrű de belül omlós húsú egész csirke sütését. A legkisebbtől a legnagyobbig mindenkinek ízleni fog biztosan.
Kép
Hozzávalók:
1 egész csirke kb 1,5 kg-os
1 dobozos sör
½ kanál bors
1 kanál só
A marinádhoz:
1,5 l olaj
1 dl vörösbor
1 kanál só
1 kanál cukor
½ kanál bors
1 kanál piros paprika
1 közepes fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma

Kép

A csirkét megtisztítjuk és jól átöblítjük kívül belül. A marinádhoz a megtisztított hagymát négybe vágjuk, a fokhagymát préseljük és a többi hozzávalóval összekeverjük egy tálban.
A csirkét alaposan bekenjük vele lehetőleg a bőre alatt is majd egy zacskóba tesszük, ráöntjük a maradék pácot és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
A dobozos sört felbontás előtt alaposan megmossuk és aztán a felét kiöntjük, de jobb ha megisszuk. A doboz felső részén még két három lyukat fúrunk a kés hegyével, majd beleteszünk fél kanál borsot és egy kanál sót a sörbe. A dobozt egy magasabb tepsibe tesszük és ráhúzzuk a csirkét úgy, hogy a két lábán és a dobozon támaszkodjon, mint egy három lábú szék. A szárnyvégeket a hátára hajtjuk. A tepsi aljára kb 3 dl vizet öntünk.
Kb 70-90 percig sütjük 180-190 fokon de néha meglocsoljuk a közben keletkező pecsenyelével ha kell.
A csirkénk szép piros, ropogósra sül ez idő alatt de belül kellemes omlós lesz a sör párájától.
A kemencéből nagyon óvatosan vegyétek ki, nehogy eldőljön, mert a maradék sör nagyon forró lesz a dobozban. Kb 10 percet pihentetjük, majd porciózva, sült burgonyával esetleg colslaw salátával tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!
Üdv mindenkinek Csirijó

Lehet kemencézni így is meg úgy is, de Kemencebarátok nélkül nincs értelme. Mindig csak VELETEK!!!

yoda52
kemencefűtő-segéd
Hozzászólások: 21
Csatlakozott: 2018.08.15. 08:41
Has thanked: 1x
Kapcsolat:

Re: Részeges csirke kemencében. Ropogós bőr, omlós hús és kevés munkával

Hozzászólás Szerző: yoda52 » 2020.04.29. 09:17

:meg: :CHEERLEADERS: rr:meg:
A láng legyen veletek

Avatar
jani
Tiszteletbeli KemenceBarát
Hozzászólások: 132
Csatlakozott: 2018.08.09. 17:38
Has thanked: 1x
Kapott köszönetek: 3x

Re: Részeges csirke kemencében. Ropogós bőr, omlós hús és kevés munkával

Hozzászólás Szerző: jani » 2020.05.02. 21:16

Ez finom lehet :meg:

Válasz küldése