Rétes Hédike és Pedróbácsi módra

Van egy tuti recepted? Érdekelne, hogyan készült? Éhes gyomorral belépni (saját érdekedben) tilos!
kvcs.krisz
adminisztrátor
Hozzászólások: 80
Csatlakozott: 2018.08.08. 09:08
Adott köszönetek: 2x

Rétes Hédike és Pedróbácsi módra

Hozzászólás Szerző: kvcs.krisz » 2020.04.11. 18:52

Kedveseim !

Vannak a kemencések között, akik igazán nagy mesterei a rétes elkészítésének és olyan szerencsések is, akik késöbb születtek. Azok számára egy olyan egyszerű receptet írnék le részletesen, amivel sikereket lehet elérni a család és a vendégsereg körében.

A mennyiség 2 hagyományos gáz tepsiben, 4-4 rúd réteshez elegendő.
Hozzávalók: 1 kg rétesliszt
kb. 8 dl aludt tej (csak a termelői tej alszik meg!!!)
1 kk só
20 dkg puha zsír
Töltelékhez: cseresznyés ill. gubásat készítünk, de bármivel megtölthető.
Cseresznyéshez: 1-1,5 kg magozott cseresznye
10 dkg darált keksz
25 dkg darált dió ( összekeverve 15 dkg porcukorral és 1-2 kk. fahéjjal)
fahéj
porcukor + 15 dkg cukor
Gubáshoz: 6 db szikkadt kifli
½ l tej
1 cs vaniliás cukor
3 evőkanál cukor+12 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
20 dkg darált mák (összekeverve 12 dkg porcukorral)
tejbe megáztatott mazsola
tejföl 2 dl

1./Először elkészítjük a töltelékeket: Összekeverjük a diót a porcukorral és a fahéjjal, kimagozzuk a cseresznyét. A gubáshoz a felkarikázott kifliket megáztatjuk a cukros, vaniliáscukros langyos tejben, gyengén kinyomkodjuk és beleforgatjuk a cukros, reszelt citromhéjjal összekevert mákban - de csak a fele mákban, mert a másik fele még kell!!
2./Elkészítjük a tésztát: a lisztet dagasztó tálba tesszük, bele a sót és végül az aludt tejet.
Simára kidolgozzuk, azaz egy könnyű nokedli tésztához hasonló, puha, könnyű tésztát kapunk , ami a 12-15 perces munka során szépen elválik a kezünkről. Az így elkészült tésztát 15 percet pihentetjük.
3./ Ezalatt az idő alatt a puha zsírt habosra keverjük (önmagával).
4./ A pihentetett tésztát – ha csak kisalakú négyszögletes asztalunk van, az alábbiak 60X70 cm-es asztalhoz méretezett- két részre osztjuk. Az első feléből 4 db kistányér méretű kerek korongokat nyújtunk, minden kinyújtott korongot megkenünk vékonyan a habos zsírral és gondosan egymásra helyezzük őket (a 4. tetején is zsír van). Így négyrétegű tésztát kapunk. A tészta második felét is az előbbi módon megkenjük,majd az így kapott tésztákat 30-40 percig lefedve pihentetjük. Legegyszerűbb, ha a tészta rétegezését már annak az asztalnak a közepén készítjük el, amelyen nyújtani és tölteni is fogjuk, ezért terítsünk le egy asztalt terítővel, szórjuk meg liszttel,arra tegyük a 4 rétegű korongokat.
5./És most jön a rétes nyújtása!!!
Óvatosan felemeljük a négyrétegű tésztát és az asztalt körbe-körbe járva , először a közepén,majd ahogy növekszik a tészta, a széleit kezdjük el húzni. Ügyeljünk, hogy a négy réteg ne csússzon szét a szélén, nyugodtan fogjuk össze a rétegeket és úgy húzzuk. A tészta minden irányban egyformán nyúlik, az a cél, hogy elérjük az asztal széleit. Ha úgy látjuk, hogy valahol a tészta vastagabb, bátran nyúljunk alá és az újjunk hegyével vékonyítsunk rajta. Ha elszakadna vagy az újjunk hegyével elszakítjuk a nagy igyekezetünkben, akkor sincs semmi gond, húzzuk a másik felét vagy másik irányba. Ha sikerült elérni az asztal szélét – ami természetesen a cél !– akkor húzzuk túl rajta, hogy lelógjon kb.5 cm-rel. Ha elszakadt, ne törődjünk vele, úgyis feltekerjük, reméljük, hogy eltűnik a szakadás!
6./ Ha ügyesek voltunk, a lelógó széleken vastag réteg marad, amit késsel körbevágunk és elkezdjük tölteni rétest. Az asztal egész felületét megszórjuk a cukros-,fahéjas dióval. A két szélén – az asztal szélétől 5-6 cm-re-vastagabb diós réteget szórunk (erre kerül a töltelék), meghintjük darált keksz morzsával,rátesszük a cseresznyét. A cserit meghintjük fahéjjal, ízlés szerinti porcukorral, majd megint keksz, végül ismét dió.
A gubás esetében az egész felületet cukrozott mákkal szórjuk meg, a szélein vastagabban, elosztjuk rajta a kinyomkodott, mákos kifliket, rászórjuk a mazsolát, meglocsoljuk tejföllel, tetejére ismét mákot szórunk.
7./A megtöltött rétes végeit felhajtjuk,hogy ne csússzon ki a végén a töltelék, befedjük az első réteggel, majd a asztalterítő segítségével feltekerjük. Ha az asztal két szélére helyeztük a tölteléket, akkor a két rudat egymás felé tekerjük, amíg a tészta el nem fogy.
8./ Kizsírozott tepsibe hajtjuk, közepesen meleg kemencében – vagy előmelegített 170 fokos sütőben szép pirosra sütjük.

Fontos a liszt minősége.
Nekünk a gyermelyi rétesliszt vált be. Jó véleményeket hallottam a komáromi lisztről, nekünk a kunsági liszttel nem sikerült lyukak nélkül.
Bármilyen töltelékkel megtölthető a tészta(alma,szilva,sárgabarack,meggy,sőt zöldség és káposzta krumpli is!!! ). Arra kell ügyelni, hogy a gyümölcsök levétől ne legyen lucskos a töltelék, ha keksz morzsát/prézlit szórunk alá, segít a helyzeten.
Sok sikert és jó étvágyat kívánunk!
Nem olyan bonyolult, mint látszik!

Válasz küldése