Sziasztok!
Csülköt készítettem (pékné módra, egyszerű, kezdőknek, finom).
A csülköt (szőrtelenítem, ha szükséges) nagyobb edénybe teszem, felönöm vízzel. A vízbe 5 púpos teáskanál só, 1 kávéskanál őrölt kömény, kb 10-20 db egész bors, 5 db babérlevél, kb 5 cikk fokhagyma, 2-3 db egész vöröshagyma. Kis lángon 2 óra 20 percet főtt (forrástól számítva). Az utolsó 20 percben bele lehet tenni néhány negyedekre vágott krumplit köretnek.
A csülköt kivesszük, beírdaljuk a bőrét éles késsel keresztben/hosszában kb 1 cm-ként. Sóval elkevert őrölt köménnyel jól bedörzsöljük, a résekbe is szórunk/dörzsölünk.
Beletesszük a tepsibe a csülköt, bekenjük főzőlével (sörrel), mellétesszük a krumplit, (tettem mellé félbevágott hagymát - most nyersen, legelőször azt is 20 percre főzőlébe tettem pluszban a többi, korábban betett hagyma mellé és ezután a tepsibe, akkor a hagyma is finom volt - ill a krumpli nagyját a sütőtál tetejében, tehát külön sütöttem), 40-45 percig sütöttem kb 250 C-on (lehet ez sok volt, mindenesetre nem égett meg), a vége felé kis sört/főzőlevet óvatosan ráöntöttem kétszer is.
Nagyon finom lett, omlós, a bőre is könnyen vágható és ehető is volt (már aki szereti, sztem az is finom).
üdv,
Csaba17