"Kályha-kemence" a szörny

Kályha építésével kapcsolatos kérdések.

Moderátor: tinker

Acélvére
kemencefűtő-segéd
Adott köszönetek: 4x

"Kályha-kemence" a szörny

Hozzászólás Szerző: Acélvére » 2021.08.19. 07:52

Sziasztok!
received_163885229153280.jpeg
Az alap ötlet melytől vezérelve elkezdtem megtervezni első kályhámat egy olyan vegyes tüzelésű tartalék fűtés megalkotása, amely modern és klasszikus elemeket egyaránt tartalmazna (relatíve zárt égéstér, nagy tömeg, alsó szint a táplálás szintje, a felső szint a használat szintje, nagy méretű így ritkábban ürítendő hamu vödör, égéstértől elválasztott kemence, hogy ne csak a fűtésre hasznosuljon a hője, és "kandallós jellegű ablakok, hogy a sugárzó hőből minél több kijusson a kályhán kívülre) Ezeket az igényeimet szeretném mind egy szörnybe belegyúrni, már ha lehet. És meg is osztanám az első a működési elvet (járatokat) ábrázoló terv vázlatot:
Metszet
Metszet
Minden észrevétel kritika jöhet ! (ja és az alsó vastagabb rész lábazati és tűztér a pinceszintről táplálható -csak a tűztér ajtó még nincs bele rakva- viszont a látható még nagyobb kemencét tartalmazó rész már a földszinten lesz) Tehát a tűztér a födém áttőrésenkeresztül a pinceszintről felnyúlik a földszintre.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Acélvére 2021.08.20. 16:06-kor.

s@muk@
adminisztrátor
Adott köszönetek: 12x
Kapott köszönetek: 12x
Kapcsolat:

Re: "Kályha-kemence" a szörny

Hozzászólás Szerző: s@muk@ » 2021.08.20. 08:23

KemenceBaráti üdvözlettel - "Őrizzük a kemencézés hagyományát"

Acélvére
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: Acélvére » 2021.08.25. 10:30

A metszet egy újabb verziója.
2. Metszet
2. Metszet

tinker
Tiszteletbeli KemenceBarát
Adott köszönetek: 1x
Kapott köszönetek: 38x

Hozzászólás Szerző: tinker » 2021.08.25. 22:54

Szia!
Üdv a Csapatban !
A terv impozáns...
A káyhaépítésnek megvannak a maga ökölszabályai... pl. mit akarunk felfűteni? (kell egy hőveszteségszámítás) ehhez mekkora hőleadő felület kell?.. ehhez mekkora belső hőfelvevő felület kell?... ehhez mekkora tűztér/mennyi tüzelő kell ?
Kell egy egyensúly..
Pillanatnyilag ez nincs meg..
A kályhád egy nagy kéménynek tűnik első látásra..
egyetlen töréssel amit kemencének hívsz.. de egy fehér sütő amúgy..
Jelen esetben akkora füstgázsebességed alakulna ki hogy a hatásfok elenyésző lenne..
A tűztér.. ha jól veszem ki közel 250 cm magas minden akadály nélkül... a szakma nehezen fogad el 70 cm nél magasabb lineáris tűzteret.
Első olvasatra.. de majd jobban megnézem a rajzodat.. és mondom a többi észrevételt.. :)
Fel a fejjel... lesz ebből jó kályha.. :)

Acélvére
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: Acélvére » 2021.08.26. 15:27

Szervusz!

Köszönöm, a segítséget! Így már van rá esély, hogy ne csak egy dísz legyen az a nagy falazott izé amit készülök megalkotni. (Nem valószínű, hogy én fogom falazni, bár kitudja.)

"A káyhaépítésnek megvannak a maga ökölszabályai... pl. mit akarunk felfűteni?"
Egy családiháznak /amely szintén tervezés alatt még/ volna a tartalék fűtése és ezt a szerepet sem önállóan töltené be.
"(kell egy hőveszteségszámítás) ehhez mekkora hőleadő felület kell?.. "
Van gépészem is természetesen és hamarosan fog készülni egy energetikai számítás amelyet természetesen megosztok veletek is. Egyébként a főfűtés hőszivattyúval történik majd átmeneti időben (tavasz, ősz) és vizes padlófűtéssel adja le padlófelületen. Télen erre kell majd rásegíteni pl. ha sütni is akarunk vagy nagy a hideg akkor ezzel is.

"ehhez mekkora belső hőfelvevő felület kell?... ehhez mekkora tűztér/mennyi tüzelő kell ?"
Ebben kérném is a segítségedet ha lehetséges hiszen neked van tapasztalatod, tudásod e téren. De azt is nagyon köszönöm ha ajánlasz nekem valakit.

"Kell egy egyensúly..
A kályhád egy nagy kéménynek tűnik első látásra.. " igen részben arra voltam kíváncsi mi az az alapterület amiben ilyesmi tutira elfér, hogy tudjam mekkora födém áttörésre van ehhez szükségem

"egyetlen töréssel amit kemencének hívsz.. de egy fehér sütő amúgy.."
fehér sütő? az mi? Hívjam inkább annak? Most hallom először. :) Bocs még tudatlan vagyok.

Hogy nincs meg az egyensúly sejtettem én is. Ezért is kérem a segítségeteket! Azt azonban látni kell, hogy mi is a célom eme építménnyel:
1. legfontosabb céljaim belső sorrend nélkül:
-tudjak a földszinti kemencéjében akár pizzát vagy kenyeret sütni (azt hiszem min. 300 C° szükséges a kenyérhez tartósabban) de a füstjárattól teljesen független (külön légtérben)
-adjon le min. 5kW fűtő teljesítményt de ha 9-16kW-ra is képes azt sem bánom.
-Pinceszintről legyen rakható, de értelemszerűen fent is kell, hogy hőt adjon (sőt a kemence is a földszinten, kell, hogy működjön)
-A pinceszinten (a tűztér szintjén) legyen nagy méretű üvegezett nyílása mondjuk talán praktikusan maga az ajtó. Hogy onnan sugárzó formában a hő egy része kiáradjon (kandallós vonás tudom de ragaszkodom hozzá)(ez is talán kissé "csökkenti" a tűztér max hőfokot)
-Nagy tömeg.
-könnyű tisztíthatóság, tartósság
2. célok:
- Minél nagyobb(hosszabb) tüzifák behelyezése egészben (amennyiben ez a fentiekkel össze egyeztethető) a legjobb lenne ha az 1,7-1,8m hosszú hasítékok is egészben behelyezhetőek volnának, de ha "csak 0,8-0,9m-esek mennek bele az is elég lehet.
- Mivel úgy is kívülről vezetném be a légutánpótlását (ha lehet a primert is és a szekundert is), akkor már kerülne rá egy szabályzó is (akár autómatikus huzatszabályzó-ra is gondoltam) de lehet h manuálisan kézzel állítható volna a jobb. A cél a nagyobb mennyiségű tüzelőanyag minél elnyújtottabb (de legalább is változtatható) sebességű elégetése.
-Természetesen a hatásfok is számít, de kevésbé mint az 1. pontban felsorolt célok.

"Jelen esetben akkora füstgázsebességed alakulna ki hogy a hatásfok elenyésző lenne.."
Te hogyan csökkentenéd a huzatszabályzó nem elég?

"A tűztér.. ha jól veszem ki közel 250 cm magas minden akadály nélkül... a szakma nehezen fogad el 70 cm nél magasabb lineáris tűzteret."
Ennek mi az oka? Mi baj származhat belőle?

"Első olvasatra.. de majd jobban megnézem a rajzodat.. és mondom a többi észrevételt.. :)
Köszi előre is! Ja a kémény pedig kapna kalapot természetesen, csak az még nincs kész. Talán ma-holnap töltök fel új rajzot. Ezek a rajzok pedig csak a legelső lépései a tervezés fázisnak, hiszen tényleg egy jól használható valamit szeretnék megalkotni. Viszont valahol el kellett kezdenem kérdezni, plusz nagyon fontos lenne látnom előre, hogy egy ilyen méretű födém áttörés elég lehet e egy ilyen elképzelés majdani megvalósításához, hogy a lehetősége mindenképpen meglegyen. Ezzel el is érkeztünk jelenlegi legfontosabb kérdésemhez. A hely és a födém áttörés méret (82cmx125cm)amit erre szántam az ugye elég kell, hogy legyen?

"Fel a fejjel... lesz ebből jó kályha.. :)"
Hát bízom benne! Nincs lehetetlen ... csak tehetetlen... azt mondják.

Köszi!

tinker

Hozzászólás Szerző: tinker » 2021.08.27. 09:30

"A káyhaépítésnek megvannak a maga ökölszabályai... pl. mit akarunk felfűteni?"
Egy családiháznak /amely szintén tervezés alatt még/ volna a tartalék fűtése és ezt a szerepet sem önállóan töltené be.
"(kell egy hőveszteségszámítás) ehhez mekkora hőleadő felület kell?.. "
Van gépészem is természetesen és hamarosan fog készülni egy energetikai számítás amelyet természetesen megosztok veletek is. Egyébként a főfűtés hőszivattyúval történik majd átmeneti időben (tavasz, ősz) és vizes padlófűtéssel adja le padlófelületen. Télen erre kell majd rásegíteni pl. ha sütni is akarunk vagy nagy a hideg akkor ezzel is.
A MODERN LAKÓÉPÜLETEK HŐVESZTESÉGE NAGYON KICSI, NEHÉZ LESZ EGY EKKORA MONSTRUMMAL EZT ÖSSZEHANGOLNI.

"ehhez mekkora belső hőfelvevő felület kell?... ehhez mekkora tűztér/mennyi tüzelő kell ?"
Ebben kérném is a segítségedet ha lehetséges hiszen neked van tapasztalatod, tudásod e téren. De azt is nagyon köszönöm ha ajánlasz nekem valakit.

"Kell egy egyensúly..
A kályhád egy nagy kéménynek tűnik első látásra.. " igen részben arra voltam kíváncsi mi az az alapterület amiben ilyesmi tutira elfér, hogy tudjam mekkora födém áttörésre van ehhez szükségem

"egyetlen töréssel amit kemencének hívsz.. de egy fehér sütő amúgy.."
fehér sütő? az mi? Hívjam inkább annak? Most hallom először. :) Bocs még tudatlan vagyok.
A FEHÉR AZ AMIBEN NEM JELENIK MEG A FÜST.. A FEKETÉBEN JELEN VAN A LÁNG ÉS A FÜST

Hogy nincs meg az egyensúly sejtettem én is. Ezért is kérem a segítségeteket! Azt azonban látni kell, hogy mi is a célom eme építménnyel:
1. legfontosabb céljaim belső sorrend nélkül:
-tudjak a földszinti kemencéjében akár pizzát vagy kenyeret sütni (azt hiszem min. 300 C° szükséges a kenyérhez tartósabban) de a füstjárattól teljesen független (külön légtérben)
MÁR EZ ÖSSZETETTEB FELADAT... HA A FEHÉR SÜTŐBEN TARTÓS 300 FOKOT SZERETNÉL A MÉTEREKRE LEVŐ TŰZTÉRBEN JÓVAL MAGASABB HŐFOKNAK KELL LENNIE... EZ EGY ALACSONY HŐVESZTESÉGŰ HÁZBAN TARTÓS MAGAS HŐFOKOT OKOZHAT.
-adjon le min. 5kW fűtő teljesítményt de ha 9-16kW-ra is képes azt sem bánom.
A KÁLYHÁKNÁL ÁLTALÁBAN 500-550 W/M2 LEADOTT ENERGIÁVAN SZÁMOLHATUNK. 16 kW AZ MINTEGY 32-35 M2 KÉLYHAFELÜLET.. ILYET MÉG CSAK AZ OROSZOKNÁL LÁTTAM.
-Pinceszintről legyen rakható, de értelemszerűen fent is kell, hogy hőt adjon (sőt a kemence is a földszinten, kell, hogy működjön)
-A pinceszinten (a tűztér szintjén) legyen nagy méretű üvegezett nyílása mondjuk talán praktikusan maga az ajtó. Hogy onnan sugárzó formában a hő egy része kiáradjon (kandallós vonás tudom de ragaszkodom hozzá)(ez is talán kissé "csökkenti" a tűztér max hőfokot)
-Nagy tömeg.
-könnyű tisztíthatóság, tartósság
2. célok:
- Minél nagyobb(hosszabb) tüzifák behelyezése egészben (amennyiben ez a fentiekkel össze egyeztethető) a legjobb lenne ha az 1,7-1,8m hosszú hasítékok is egészben behelyezhetőek volnának, de ha "csak 0,8-0,9m-esek mennek bele az is elég lehet.
EKKORA ÜVEGES AJTÓVAL MÉG SEHOL NEM TALÁLKOZTAM
- Mivel úgy is kívülről vezetném be a légutánpótlását (ha lehet a primert is és a szekundert is), akkor már kerülne rá egy szabályzó is (akár autómatikus huzatszabályzó-ra is gondoltam) de lehet h manuálisan kézzel állítható volna a jobb. A cél a nagyobb mennyiségű tüzelőanyag minél elnyújtottabb (de legalább is változtatható) sebességű elégetése.
A LASSÚ ÉGÉS A KÁLYHA GYILKOSA.... A KÁLYHA ALAPELVE A GYORS NAGY HŐFOKÚ ÉGÉS AMI A LEGGAZDASÁGOSABB. ÉS A NAGY TÖMEGBEN TÖRTÉNŐ HOSSZÚ HŐTÁROLÁS.
-Természetesen a hatásfok is számít, de kevésbé mint az 1. pontban felsorolt célok.

"Jelen esetben akkora füstgázsebességed alakulna ki hogy a hatásfok elenyésző lenne.."
Te hogyan csökkentenéd a huzatszabályzó nem elég?
BELSŐ TERELÉSEKKEL, JÁRATOKKAL HARANGOKKAL SZOKTUK A HŐT AZ OPTIMÁLIS IDEIG A KÁLYHÁBAN TARTANI.

"A tűztér.. ha jól veszem ki közel 250 cm magas minden akadály nélkül... a szakma nehezen fogad el 70 cm nél magasabb lineáris tűzteret."
Ennek mi az oka? Mi baj származhat belőle?
ALAPBÓL CSAK HATÁSFOKCSÖKKENÉS.

"Első olvasatra.. de majd jobban megnézem a rajzodat.. és mondom a többi észrevételt.. :)
Köszi előre is! Ja a kémény pedig kapna kalapot természetesen, csak az még nincs kész. Talán ma-holnap töltök fel új rajzot. Ezek a rajzok pedig csak a legelső lépései a tervezés fázisnak, hiszen tényleg egy jól használható valamit szeretnék megalkotni. Viszont valahol el kellett kezdenem kérdezni, plusz nagyon fontos lenne látnom előre, hogy egy ilyen méretű födém áttörés elég lehet e egy ilyen elképzelés majdani megvalósításához, hogy a lehetősége mindenképpen meglegyen. Ezzel el is érkeztünk jelenlegi legfontosabb kérdésemhez. A hely és a födém áttörés méret (82cmx125cm)amit erre szántam az ugye elég kell, hogy legyen?

"Fel a fejjel... lesz ebből jó kályha.. :)"
Hát bízom benne! Nincs lehetetlen ... csak tehetetlen... azt mondják.

Acélvére
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: Acélvére » 2021.08.27. 12:41

Szervusz!

Köszönöm szépen!
Azt hiszem kezdem érteni. Egy részt mindenképpen egy Úttörő dolgot készítenék. Másrészt viszont enyire távol nem merészkednék a kitaposott ösvénytől.
Tehát: Megpróbálom a méreteit csökkenteni a tűzteret közelíteni a fehér sütőhöz. És talán maradok a minél hatékonyabb (gyors égetésnél) ha jól veszem ki a szavaidból akkor ennél még hosszabb és kacskaringósabb járatrendszert tennél bele, hogy még több hőt tudjon eltárolni?! Mert hiába nagy, ha gyorsan átrobog rajta a meleg, és nincs ideje felfűteni?! Míg ha hosszabb úton halad akkor át tudja adni?! Ez logikus azonban van némi aggodalmam: A vízszintes szakaszok és az út hossza tuti nem jelenthetnek problémát? Hol vannak a határok? Működő képességben! Csak azért kérdezem, mert egy másik hozzáértő szakember azt nyilatkozta, hogy:

Ez kéményseprő-ipari szempontból szabálytalan. (mondjuk ezt tudtam én is) A kéménynek van koromzsákja és bekötőnyílása, ahol csatlakozik a külön épített/telepített tüzelőberendezés, és 90°os elhúzás/törés nem létezik.

De ha jól láttam a kályháknak (tömeg/cserép), de kemencéknek is vannak, sőt mindíg is úgy készültek, hogy tartalmaztak vízszintesjáratokat!
Vagy tévedek?

Acélvére
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: Acélvére » 2021.08.27. 13:02

Ezt vázoltam most gyorsan!

Itt a méretek nem teljesen arányosak csak az elv a kérdéses?!
Lehete ez így szabályos szerinted? Így, hogy a kályháról indítom, de meg van mindene ami kell? Ja és ha jól gondolom csak a b számít elhúzásnak az a-k nem. Csináltál már olyat, hogy a kémény egybe épült a kályhával? (akár csak úgy hogy "összenőttek" csak mert a józan ész azt diktálja egy ilyen gyorsabban melegedő kémény jobban működne még ha nem is szabályos)

Szóvel én pl. rá tenném nem mellé :
3.
3.
Érdekes az is, hogy mintha te a túl nagy huzat miatt aggódnál (sztm ez a reálisabb) a "kolléga" pedig az alacsony huzattól, de lehet félreértettem ma megpróbálok beszélni vele.

tinker

Hozzászólás Szerző: tinker » 2021.08.27. 19:12

Mindenek előtt...
Ha új építésű lesz a ház... és lakhatási engedélyt is kell kapni rá..
azt csak kályhás által írt megfelelőségi tanúsítvánnyal adják meg...
ezt pedig egyikünk sem igen fogja megírni akkor, ha a kályha nem az aktuális szabályok szerint épült.

tinker

Hozzászólás Szerző: tinker » 2021.09.28. 08:47

Nagyon csöndben vagy a projektről... Remélem nem sértődtél meg.. ?

Acélvére
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: Acélvére » 2021.09.28. 14:23

Nem. Dehogy! Csak most egyéb sürgős dolgok vannak folyamatban, de természetesen lesz kályha építés is. A legújabb terv variáció ha elkészül elküldöm neked is és arra jutottam, hogy a tüzelő berendezésnek és az égés termék elvezetőnek mint egész a terveit egyszerűen beviszem a katasztrófa védelemhez (úgy is ők vennék át) és kérek egy hivatalos állásfoglalást tőlük. Ha már itt tartunk melyik az a tégla ami szerinted alkalmas? Most nem arra gondolok h jól csengő. OK de hol vehetek garantáltan kályha építésre alkalmas téglát. A Nagykanizsai alkalmas? Elég drága. Természetesen nem horror áron szeretném. :) Köszi

tinker

Hozzászólás Szerző: tinker » 2021.10.05. 17:42

Acélvére írta:
2021.09.28. 14:23
Nem. Dehogy! Csak most egyéb sürgős dolgok vannak folyamatban, de természetesen lesz kályha építés is. A legújabb terv variáció ha elkészül elküldöm neked is és arra jutottam, hogy a tüzelő berendezésnek és az égés termék elvezetőnek mint egész a terveit egyszerűen beviszem a katasztrófa védelemhez (úgy is ők vennék át) és kérek egy hivatalos állásfoglalást tőlük. Ha már itt tartunk melyik az a tégla ami szerinted alkalmas? Most nem arra gondolok h jól csengő. OK de hol vehetek garantáltan kályha építésre alkalmas téglát. A Nagykanizsai alkalmas? Elég drága. Természetesen nem horror áron szeretném. :) Köszi
Sajnos nem gondolom, hogy a katasztrófavédelemnél találni fogsz olyan embert aki állásfoglalást fog kiadni az építendő kályhádról.. Ők fognak kérni a MACSOI által engedélyezett terved Tőled, ami alapján kiadják a papírt.
A saját kákyhám válogatott putnoki téglából épült.. jól bírja. Drágább és akár szebb is van... de ez is jó.

Válasz küldése