Kerti konyha építése
-
- kemencefűtő-segéd
Kerti konyha építése
Sziasztok,
Lassan aktuálissá válik a kerti konyha építése, de elakadtam, hogy milyen méretekben kéne/lehetne gondolkodni.
Szeretnék a kerti konyhába egy kéttepsis dongás kemencét, egy grillezőt/bográcshelyet és egy kis munkalapot, valamint egy 10-12 fős asztalt is a tető alá hurcolnék. 5*7m alapterület elég lehet mindehhez?
Lassan aktuálissá válik a kerti konyha építése, de elakadtam, hogy milyen méretekben kéne/lehetne gondolkodni.
Szeretnék a kerti konyhába egy kéttepsis dongás kemencét, egy grillezőt/bográcshelyet és egy kis munkalapot, valamint egy 10-12 fős asztalt is a tető alá hurcolnék. 5*7m alapterület elég lehet mindehhez?
- s@muk@
- adminisztrátor
- Adott köszönetek: 12x
- Kapott köszönetek: 12x
- Kapcsolat:
Re: Kerti konyha építése
Szeva
Tervezo nem vagyok de velemenyem szerint az 5x7 m terulet az mar szep nagy ebbol kifolyolag elfer ott minden. Arra ugyelj majd, hogy lesz elhelyezve a kemence, mert elotte kell am hely az edenyek ki be rakasahoz, esetleg a pizza ki belapatolasahoz is.
Az asztal is elhelyezheto hosszan vagy a szelessegeben is.
Tehat munkara fel, termeszetesen sok fotoval ekesitve
Tervezo nem vagyok de velemenyem szerint az 5x7 m terulet az mar szep nagy ebbol kifolyolag elfer ott minden. Arra ugyelj majd, hogy lesz elhelyezve a kemence, mert elotte kell am hely az edenyek ki be rakasahoz, esetleg a pizza ki belapatolasahoz is.
Az asztal is elhelyezheto hosszan vagy a szelessegeben is.
Tehat munkara fel, termeszetesen sok fotoval ekesitve

KemenceBaráti üdvözlettel - "Őrizzük a kemencézés hagyományát"
-
- kemencefűtő-segéd
Köszönöm.
Már csak a tájolás van hátra meg ilyen apróságok. Amint belekezdek, indul a fotósorozat.

Sziasztok, tavaly en is kerti konyhát epitetem. A konyha méretei 4x5 meter, meretek adva voltak mer hét éve lebetonoztam egy beton lapot kerti ülésnek . Orimális lenne ha 1,5 méternél nagydob lenne minden felűről. Donga kemencet szeretem volna de a hej miat pizza kemence mellet dontotem . Házat mar építettem es a konyha nagy kihívás volt a számomra .Ihleteket YouTuben es interneten kerestem, ugyan úgy a munka eljárásakót. A kerti konyha építését megtekinthetitek :
https://www.youtube.com/watch?v=nmIFupqKG68
Ha valakinek segít a video csak örülni fogok
. Bocs a helyes írásért ,szlovákian lakom es nem tanultam a magyart 
Ha valakinek segít a video csak örülni fogok

arct1carct1c írta: ↑2019.03.03. 17:04Sziasztok, tavaly en is kerti konyhát epitetem. A konyha méretei 4x5 meter, meretek adva voltak mer hét éve lebetonoztam egy beton lapot kerti ülésnek . Orimális lenne ha 1,5 méternél nagydob lenne minden felűről. Donga kemencet szeretem volna de a hej miat pizza kemence mellet dontotem . Házat mar építettem es a konyha nagy kihívás volt a számomra .Ihleteket YouTuben es interneten kerestem, ugyan úgy a munka eljárásakót. A kerti konyha építését megtekinthetitek :
Ha valakinek segít a video csak örülni fogok. Bocs a helyes írásért ,szlovákian lakom es nem tanultam a magyart
![]()
Szia...gyonyoru lett a kerti konyhad

Udv Gabor
Szia Gabor, köszönöm. WOLFSHÖHER HBO+ 250X124X64mm samott téglát hasznaltam. Kemence belső mérete 89cm és 132 téglát használtam fől .Gabor19 írta: ↑2019.03.17. 16:33arct1carct1c írta: ↑2019.03.03. 17:04Sziasztok, tavaly en is kerti konyhát epitetem. A konyha méretei 4x5 meter, meretek adva voltak mer hét éve lebetonoztam egy beton lapot kerti ülésnek . Orimális lenne ha 1,5 méternél nagydob lenne minden felűről. Donga kemencet szeretem volna de a hej miat pizza kemence mellet dontotem . Házat mar építettem es a konyha nagy kihívás volt a számomra .Ihleteket YouTuben es interneten kerestem, ugyan úgy a munka eljárásakót. A kerti konyha építését megtekinthetitek :
Ha valakinek segít a video csak örülni fogok. Bocs a helyes írásért ,szlovákian lakom es nem tanultam a magyart
![]()
Szia...gyonyoru lett a kerti konyhadSzabad kerdeznem h milyen fajta teglabol epitetted a kemence tuzteret? Elore is kosz a valaszt
Udv Gabor
Lajos
arct1c írta: ↑2019.03.17. 18:57Szia Gabor, köszönöm. WOLFSHÖHER HBO+ 250X124X64mm samott téglát hasznaltam. Kemence belső mérete 89cm és 132 téglát használtam fől .Gabor19 írta: ↑2019.03.17. 16:33arct1carct1c írta: ↑2019.03.03. 17:04Sziasztok, tavaly en is kerti konyhát epitetem. A konyha méretei 4x5 meter, meretek adva voltak mer hét éve lebetonoztam egy beton lapot kerti ülésnek . Orimális lenne ha 1,5 méternél nagydob lenne minden felűről. Donga kemencet szeretem volna de a hej miat pizza kemence mellet dontotem . Házat mar építettem es a konyha nagy kihívás volt a számomra .Ihleteket YouTuben es interneten kerestem, ugyan úgy a munka eljárásakót. A kerti konyha építését megtekinthetitek :
![]()
Szia...gyonyoru lett a kerti konyhadSzabad kerdeznem h milyen fajta teglabol epitetted a kemence tuzteret? Elore is kosz a valaszt
Udv Gabor
Lajos
Koszonom

- s@muk@
- adminisztrátor
- Kapcsolat:
Kedves kemencebarátok!
Az idézetek idézetének idézete szép dolog
de nagyon átláthatatlanná teszi a fórumot.
Ha egy azonnali választ adsz meg valakinek aki előtted írt neked , fölösleges az idézet használata, elég a nevén , nicknevén szólítani
Az idézet használata akkor jogos, amikor néhány hozzászólással lejjebb másnak szeretnél válaszolni.
köszönettel
Az idézetek idézetének idézete szép dolog

Ha egy azonnali választ adsz meg valakinek aki előtted írt neked , fölösleges az idézet használata, elég a nevén , nicknevén szólítani

Az idézet használata akkor jogos, amikor néhány hozzászólással lejjebb másnak szeretnél válaszolni.
köszönettel

Kedves s@muk@ ! Elnezest kerek, meg ujj vagyok it
de megjegyeztem egyszer es mindenkorra

- s@muk@
- adminisztrátor
- Kapcsolat:
Szeva
nem is dicsekedsz milyen faszanyos kemenced van
nem is dicsekedsz milyen faszanyos kemenced van

-
- kemencefűtő-segéd
Sziasztok!
Teljesen új vagyok és még sosem építettem semmit, kertünk és helyünk is csak fél éve van
Első körben egy feleslegessé vált vaskádból szeretnék kemencét építeni az alábbi elképzelésem megvalósításával: (kíméletlen,segítőkész kritikával illessetek)
Arra gondoltam, hogy a beton alap után( ezt talán el tudom készíteni), felfalazom a vázat, majd ennek a tetejére samottliszt+vízüveg keverékét teríteném, ezután jönne egy sor tégla, majd a 2 fél kád egymásra fordítva, rögzítve. Erre kőzetgyapot szigetelés+csirkeháló, majd a samottos keverékkel feltölteném formára és ezt falaznám körbe. Akinek van tapasztalata kérem segítsen, mert ha nem akkor szégyent hozok rátok

Teljesen új vagyok és még sosem építettem semmit, kertünk és helyünk is csak fél éve van

Első körben egy feleslegessé vált vaskádból szeretnék kemencét építeni az alábbi elképzelésem megvalósításával: (kíméletlen,segítőkész kritikával illessetek)
Arra gondoltam, hogy a beton alap után( ezt talán el tudom készíteni), felfalazom a vázat, majd ennek a tetejére samottliszt+vízüveg keverékét teríteném, ezután jönne egy sor tégla, majd a 2 fél kád egymásra fordítva, rögzítve. Erre kőzetgyapot szigetelés+csirkeháló, majd a samottos keverékkel feltölteném formára és ezt falaznám körbe. Akinek van tapasztalata kérem segítsen, mert ha nem akkor szégyent hozok rátok

- tinker
- Tiszteletbeli KemenceBarát
- Adott köszönetek: 1x
- Kapott köszönetek: 38x
Rizseslecsó írta: ↑2019.04.02. 07:18Sziasztok!
Teljesen új vagyok és még sosem építettem semmit, kertünk és helyünk is csak fél éve van![]()
![]()
Arra gondoltam, hogy a beton alap után( ezt talán el tudom készíteni), felfalazom a vázat, majd ennek a tetejére samottliszt+vízüveg keverékét teríteném,
ENNEK LÉGYSZI MAGYARÁZD EL AZ MIÉRTJÉT..![]()
ezután jönne egy sor tégla, majd a 2 fél kád egymásra fordítva, rögzítve. Erre kőzetgyapot szigetelés+csirkeháló, majd a samottos keverékkel feltölteném formára és ezt falaznám körbe.
HA A KÉT FÉL KÁDAS RENDSZERT VÁLASZTOD, AZ EGY TELJESEN MÁS RENDSZERŰ KEMENCE. A KÉT FÉL KÁD KÖZÖTT EGY PLATNI SZOKOTT LENNI, AZON FÜSTCSŐVEL ÁTVEZETVE AZ ÉGÉSTERMÉK. vAGY EGY TELJESEN ÚJ RENDSZERT TALÁLTÁL KI..EGY MÓRICKARAJZ SEGÍTENE...
Akinek van tapasztalata kérem segítsen, mert ha nem akkor szégyent hozok rátok![]()
![]()
-
- kemencefűtő-segéd
Köszönöm neked is a gyors reagálást. Kicsit agyaltam, lehet nem sok értelme van. Szerettem volna egy olyan anyagot, ami bírja a magas hőfokot, nem tágul és extra szilárd marad. Van egy öntödés barátom és vele beszélgettünk erről a keverékről, de sajnos az arányokat már elfelejtette. Gyakorlatilag ez az anyag volt az öntőforma. Ebből kiindulva elvileg nem kell félnem attól, hogy az esetleges tágulás miatt ledobja a téglát magáról, amit köré falaznék.
Azt hiszem megelégszem a fél kádas megoldással is, aminek elől lesz a kéménye... aztán majd egyszer magasabb szintekre is felmerészkedem.

Azt hiszem megelégszem a fél kádas megoldással is, aminek elől lesz a kéménye... aztán majd egyszer magasabb szintekre is felmerészkedem.

- tinker
Miért nem építesz egy kis mobilkemencét ??
Pillanatnyilag az a legmagasabb szint... legalábbis az után már senki nem épít magának semmit..
Pillanatnyilag az a legmagasabb szint... legalábbis az után már senki nem épít magának semmit..

Sziasztok! tanácsot szeretnék kérni a grillező kapcsolatban. A probléma a következő : a grillben fával tüzelek,mikor ég a láng a kemény jól működik ,szépen kivezeti a füstöt viszont ha teszek a tűzre fát akkor befüstöl a konyhába. Ez van akkor is mikor mar elég a fa és mar csak a páráz marad. A grillező keménye at van vezetve a füstölőn keresztül 140 mm kivehető csővel a nagy keménybe .A kémény tokéletesen működik a kemencének és a füstölőnek is. Ěn abban látnám a megoldást hogy új keményt építek a grillező fölé. Egy cseh weboldalon találtam egy képletet
"A tűzhely nyilasa (K) területe cm2-ben megegyezik a kéményprofil (P) szűkebb pontján (N) megszorozva.
Így a képlet így néz ki: K = NxP.
Az együttható (N) a tényleges kemény magasságából származik. A kemény három méter magasságáig az együttható (N) 6, 3-4 méter között ez az együttható 8-ra nő, még ennél is magasabb 10-ig. "
A grillező nyilasa 109x68 cm. Mekkora legyen szerintetek a kémény átmérője és a magassága hogy jó működjön ? A feljebb említett képlet szerint a keménynek 50x25 cm kellene lenni. mi erről a véleményetek ?
"A tűzhely nyilasa (K) területe cm2-ben megegyezik a kéményprofil (P) szűkebb pontján (N) megszorozva.
Így a képlet így néz ki: K = NxP.
Az együttható (N) a tényleges kemény magasságából származik. A kemény három méter magasságáig az együttható (N) 6, 3-4 méter között ez az együttható 8-ra nő, még ennél is magasabb 10-ig. "
A grillező nyilasa 109x68 cm. Mekkora legyen szerintetek a kémény átmérője és a magassága hogy jó működjön ? A feljebb említett képlet szerint a keménynek 50x25 cm kellene lenni. mi erről a véleményetek ?
- tinker
Ilyesmi szabad tűzhelynél a szabad nyílás területének egyötödét szoktam számolni kéményterületnek.
Koszomon szépen a gyors választ.Ezek szerint 40x40 cm lesz a megfelelő .A keményt a súlya miatt úgy döntöttem hogy rozsdamentes acélból hegesztem ősze.Tinker szerinted elég lenne szigetelés nélküli vagy kettős falu hőszigetelt legyen inkább ?
- tinker
A te döntésed.. ha nem szigeteled,némileg koromlerakódásos lesz. Főleg a nagy nyílás miatti nagy légfelesleg miatt.. De szerintem ez évi egyszeri takarítással orvosolható.
-
- kemencefűtő-segéd
Szia ismét. Az az igazság, hogy van egy ordítóan csúnya kerítés részem két vályogépületem között, ami kb. 3,5m .

Agyagot honnan szoktátok szerezni? Gondolom egy fél vaskádat körbekenni nem kell orbitális mennyiség? A kertemben vályogtalaj leledzik, az használható tapasztásra, vagy felejtsem el? Szeged közelében van egy szabad strand a Tiszán, találóan agyagos a neve, ez még lehet opció?
Bocsánat a szóáradatért, de még túlbuzgó vagyok és vágyakozással teli.