Kerti konyha építése

Ha kevés egy kemence..
toltottlangos
kemencefűtő-segéd

Kerti konyha építése

Hozzászólás Szerző: toltottlangos » 2019.02.16. 19:12

Sziasztok,

Lassan aktuálissá válik a kerti konyha építése, de elakadtam, hogy milyen méretekben kéne/lehetne gondolkodni.
Szeretnék a kerti konyhába egy kéttepsis dongás kemencét, egy grillezőt/bográcshelyet és egy kis munkalapot, valamint egy 10-12 fős asztalt is a tető alá hurcolnék. 5*7m alapterület elég lehet mindehhez?

s@muk@
adminisztrátor
Adott köszönetek: 12x
Kapott köszönetek: 12x
Kapcsolat:

Re: Kerti konyha építése

Hozzászólás Szerző: s@muk@ » 2019.02.18. 18:09

Szeva

Tervezo nem vagyok de velemenyem szerint az 5x7 m terulet az mar szep nagy ebbol kifolyolag elfer ott minden. Arra ugyelj majd, hogy lesz elhelyezve a kemence, mert elotte kell am hely az edenyek ki be rakasahoz, esetleg a pizza ki belapatolasahoz is.
Az asztal is elhelyezheto hosszan vagy a szelessegeben is.
Tehat munkara fel, termeszetesen sok fotoval ekesitve :>C
KemenceBaráti üdvözlettel - "Őrizzük a kemencézés hagyományát"

toltottlangos
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: toltottlangos » 2019.02.22. 22:23

Köszönöm. :) Már csak a tájolás van hátra meg ilyen apróságok. Amint belekezdek, indul a fotósorozat.

arct1c
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: arct1c » 2019.03.03. 17:04

Sziasztok, tavaly en is kerti konyhát epitetem. A konyha méretei 4x5 meter, meretek adva voltak mer hét éve lebetonoztam egy beton lapot kerti ülésnek . Orimális lenne ha 1,5 méternél nagydob lenne minden felűről. Donga kemencet szeretem volna de a hej miat pizza kemence mellet dontotem . Házat mar építettem es a konyha nagy kihívás volt a számomra .Ihleteket YouTuben es interneten kerestem, ugyan úgy a munka eljárásakót. A kerti konyha építését megtekinthetitek :

https://www.youtube.com/watch?v=nmIFupqKG68

Ha valakinek segít a video csak örülni fogok :-) . Bocs a helyes írásért ,szlovákian lakom es nem tanultam a magyart :-)

Gabor19
kemencefűtő-segéd
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Gabor19 » 2019.03.17. 16:33

arct1c írta:
2019.03.03. 17:04
Sziasztok, tavaly en is kerti konyhát epitetem. A konyha méretei 4x5 meter, meretek adva voltak mer hét éve lebetonoztam egy beton lapot kerti ülésnek . Orimális lenne ha 1,5 méternél nagydob lenne minden felűről. Donga kemencet szeretem volna de a hej miat pizza kemence mellet dontotem . Házat mar építettem es a konyha nagy kihívás volt a számomra .Ihleteket YouTuben es interneten kerestem, ugyan úgy a munka eljárásakót. A kerti konyha építését megtekinthetitek :

Ha valakinek segít a video csak örülni fogok :-) . Bocs a helyes írásért ,szlovákian lakom es nem tanultam a magyart :-)
arct1c

Szia...gyonyoru lett a kerti konyhad :) Szabad kerdeznem h milyen fajta teglabol epitetted a kemence tuzteret? Elore is kosz a valaszt

Udv Gabor

arct1c
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: arct1c » 2019.03.17. 18:57

Gabor19 írta:
2019.03.17. 16:33
arct1c írta:

arct1c

Szia...gyonyoru lett a kerti konyhad :) Szabad kerdeznem h milyen fajta teglabol epitetted a kemence tuzteret? Elore is kosz a valaszt

Udv Gabor
Szia Gabor, köszönöm. WOLFSHÖHER HBO+ 250X124X64mm samott téglát hasznaltam. Kemence belső mérete 89cm és 132 téglát használtam fől .
Lajos

arct1c
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: arct1c » 2019.03.17. 22:49

arct1c írta:
2019.03.17. 18:57
Gabor19 írta:
arct1c írta:

arct1c

Udv Gabor
Szia Gabor, köszönöm. WOLFSHÖHER HBO+ 250X124X64mm samott téglát hasznaltam. Kemence belső mérete 89cm és 132 téglát használtam fől .
Lajos

Gabor19
kemencefűtő-segéd
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Gabor19 » 2019.03.18. 08:31

arct1c írta:
2019.03.17. 22:49
arct1c írta:
2019.03.17. 18:57
Gabor19 írta:

arct1c

Udv Gabor
Lajos
Koszonom :)

s@muk@
adminisztrátor
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: s@muk@ » 2019.03.18. 10:05

Kedves kemencebarátok!

Az idézetek idézetének idézete szép dolog :DD de nagyon átláthatatlanná teszi a fórumot. :W
Ha egy azonnali választ adsz meg valakinek aki előtted írt neked , fölösleges az idézet használata, elég a nevén , nicknevén szólítani :YES:
Az idézet használata akkor jogos, amikor néhány hozzászólással lejjebb másnak szeretnél válaszolni.

köszönettel :meg:

Gabor19
kemencefűtő-segéd
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Gabor19 » 2019.03.18. 19:48

Kedves s@muk@ ! Elnezest kerek, meg ujj vagyok it :) de megjegyeztem egyszer es mindenkorra :) :thanks:

s@muk@
adminisztrátor
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: s@muk@ » 2019.03.18. 19:54

Szeva

nem is dicsekedsz milyen faszanyos kemenced van :meg:

Rizseslecsó
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: Rizseslecsó » 2019.04.02. 07:18

Sziasztok!

Teljesen új vagyok és még sosem építettem semmit, kertünk és helyünk is csak fél éve van :sokk: :DD
Első körben egy feleslegessé vált vaskádból szeretnék kemencét építeni az alábbi elképzelésem megvalósításával: (kíméletlen,segítőkész kritikával illessetek)
Arra gondoltam, hogy a beton alap után( ezt talán el tudom készíteni), felfalazom a vázat, majd ennek a tetejére samottliszt+vízüveg keverékét teríteném, ezután jönne egy sor tégla, majd a 2 fél kád egymásra fordítva, rögzítve. Erre kőzetgyapot szigetelés+csirkeháló, majd a samottos keverékkel feltölteném formára és ezt falaznám körbe. Akinek van tapasztalata kérem segítsen, mert ha nem akkor szégyent hozok rátok :taps: :-R

tinker
Tiszteletbeli KemenceBarát
Adott köszönetek: 1x
Kapott köszönetek: 38x

Hozzászólás Szerző: tinker » 2019.04.03. 14:56

Rizseslecsó írta:
2019.04.02. 07:18
Sziasztok!

Teljesen új vagyok és még sosem építettem semmit, kertünk és helyünk is csak fél éve van :sokk: :DD
Első körben egy feleslegessé vált vaskádból szeretnék kemencét építeni az alábbi elképzelésem megvalósításával: (kíméletlen,segítőkész kritikával illessetek)
Arra gondoltam, hogy a beton alap után( ezt talán el tudom készíteni), felfalazom a vázat, majd ennek a tetejére samottliszt+vízüveg keverékét teríteném,
ENNEK LÉGYSZI MAGYARÁZD EL AZ MIÉRTJÉT.. :)
ezután jönne egy sor tégla, majd a 2 fél kád egymásra fordítva, rögzítve. Erre kőzetgyapot szigetelés+csirkeháló, majd a samottos keverékkel feltölteném formára és ezt falaznám körbe.
HA A KÉT FÉL KÁDAS RENDSZERT VÁLASZTOD, AZ EGY TELJESEN MÁS RENDSZERŰ KEMENCE. A KÉT FÉL KÁD KÖZÖTT EGY PLATNI SZOKOTT LENNI, AZON FÜSTCSŐVEL ÁTVEZETVE AZ ÉGÉSTERMÉK. vAGY EGY TELJESEN ÚJ RENDSZERT TALÁLTÁL KI.. :) EGY MÓRICKARAJZ SEGÍTENE...
Akinek van tapasztalata kérem segítsen, mert ha nem akkor szégyent hozok rátok :taps: :-R

Rizseslecsó
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: Rizseslecsó » 2019.04.04. 12:42

Köszönöm neked is a gyors reagálást. Kicsit agyaltam, lehet nem sok értelme van. Szerettem volna egy olyan anyagot, ami bírja a magas hőfokot, nem tágul és extra szilárd marad. Van egy öntödés barátom és vele beszélgettünk erről a keverékről, de sajnos az arányokat már elfelejtette. Gyakorlatilag ez az anyag volt az öntőforma. Ebből kiindulva elvileg nem kell félnem attól, hogy az esetleges tágulás miatt ledobja a téglát magáról, amit köré falaznék. :? :STUDY:
Azt hiszem megelégszem a fél kádas megoldással is, aminek elől lesz a kéménye... aztán majd egyszer magasabb szintekre is felmerészkedem. :mrgreen:

tinker

Hozzászólás Szerző: tinker » 2019.04.04. 14:08

Miért nem építesz egy kis mobilkemencét ??
Pillanatnyilag az a legmagasabb szint... legalábbis az után már senki nem épít magának semmit.. :D

arct1c
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: arct1c » 2019.04.04. 19:00

Sziasztok! tanácsot szeretnék kérni a grillező kapcsolatban. A probléma a következő : a grillben fával tüzelek,mikor ég a láng a kemény jól működik ,szépen kivezeti a füstöt viszont ha teszek a tűzre fát akkor befüstöl a konyhába. Ez van akkor is mikor mar elég a fa és mar csak a páráz marad. A grillező keménye at van vezetve a füstölőn keresztül 140 mm kivehető csővel a nagy keménybe .A kémény tokéletesen működik a kemencének és a füstölőnek is. Ěn abban látnám a megoldást hogy új keményt építek a grillező fölé. Egy cseh weboldalon találtam egy képletet
"A tűzhely nyilasa (K) területe cm2-ben megegyezik a kéményprofil (P) szűkebb pontján (N) megszorozva.

Így a képlet így néz ki: K = NxP.

Az együttható (N) a tényleges kemény magasságából származik. A kemény három méter magasságáig az együttható (N) 6, 3-4 méter között ez az együttható 8-ra nő, még ennél is magasabb 10-ig. "
A grillező nyilasa 109x68 cm. Mekkora legyen szerintetek a kémény átmérője és a magassága hogy jó működjön ? A feljebb említett képlet szerint a keménynek 50x25 cm kellene lenni. mi erről a véleményetek ?
Csatolmányok
20190404_180403.jpg
20190404_180338.jpg

tinker

Hozzászólás Szerző: tinker » 2019.04.04. 19:17

Ilyesmi szabad tűzhelynél a szabad nyílás területének egyötödét szoktam számolni kéményterületnek.

arct1c
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: arct1c » 2019.04.04. 19:27

Koszomon szépen a gyors választ.Ezek szerint 40x40 cm lesz a megfelelő .A keményt a súlya miatt úgy döntöttem hogy rozsdamentes acélból hegesztem ősze.Tinker szerinted elég lenne szigetelés nélküli vagy kettős falu hőszigetelt legyen inkább ?

tinker

Hozzászólás Szerző: tinker » 2019.04.05. 10:29

A te döntésed.. ha nem szigeteled,némileg koromlerakódásos lesz. Főleg a nagy nyílás miatti nagy légfelesleg miatt.. De szerintem ez évi egyszeri takarítással orvosolható.

Rizseslecsó
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: Rizseslecsó » 2019.04.05. 10:59

tinker írta:
2019.04.04. 14:08
Miért nem építesz egy kis mobilkemencét ??
Pillanatnyilag az a legmagasabb szint... legalábbis az után már senki nem épít magának semmit.. :D
Szia ismét. Az az igazság, hogy van egy ordítóan csúnya kerítés részem két vályogépületem között, ami kb. 3,5m . :cry: Ezt szeretném eltüntetni egy valami kerti konyha féleséggel. Sajnos a rajzolás nem erősségem és oviban is megbuktam játékból :-R Ennek a résznek szeretnék építeni a két szélére 2db 1kenyeres kis kemencét, majd a közepére grillrácsot, az mellé pedig egy tárcsás sütögetőt igényesen körbefalazva. Kisméretű és régi hosszúkás, vastag blokktéglából valósítanám meg (ezek állnak rendelkezésemre). Kb. milyen súllyal kellene számolnom, ha nem szeretném lefixálni a kemencéket és mobillá tenném őket, kerekek segítségével? Tudom bonyolultan hangzik, de fejben már megvan :lol:
Agyagot honnan szoktátok szerezni? Gondolom egy fél vaskádat körbekenni nem kell orbitális mennyiség? A kertemben vályogtalaj leledzik, az használható tapasztásra, vagy felejtsem el? Szeged közelében van egy szabad strand a Tiszán, találóan agyagos a neve, ez még lehet opció?
Bocsánat a szóáradatért, de még túlbuzgó vagyok és vágyakozással teli. :YES:

Válasz küldése