Kerti konyha építése

Ha kevés egy kemence..
jani
Tiszteletbeli KemenceBarát
Adott köszönetek: 2x
Kapott köszönetek: 9x

Re: Kerti konyha építése

Hozzászólás Szerző: jani » 2019.04.06. 22:38

Agyagnak jó a sárga föld a kertedből, csak ásnod kell, vagy jópár bontott vályog is jó, de opció a tiszai agyag is, csak az kissé macerás lehet, ha hivatalos személyek elkezdenek kérdezősködni, hogy van-e engedélyed a szedésre, mert a kérész abban az agyagban leledzik három évig... ;) a mi búbosunk is tiszai agyagból van, egy kevés homokkal soványítva.

Gyulaur
kemencefűtő-segéd
Adott köszönetek: 1x

Hozzászólás Szerző: Gyulaur » 2019.04.30. 06:57

arct1c írta:
2019.03.17. 22:49
arct1c írta:
2019.03.17. 18:57
Gabor19 írta:
2019.03.17. 16:33

arct1c

Szia...gyonyoru lett a kerti konyhad :) Szabad kerdeznem h milyen fajta teglabol epitetted a kemence tuzteret? Elore is kosz a valaszt

Udv Gabor
Szia Gabor, köszönöm. WOLFSHÖHER HBO+ 250X124X64mm samott téglát hasznaltam. Kemence belső mérete 89cm és 132 téglát használtam fől .
Lajos
Szia Álom szép lett a konyhád Gratulálok!

toltottlangos
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: toltottlangos » 2019.08.01. 12:13

Móró László kemencéiról van esetleg valakinek tapasztalata?

tinker
Kapott köszönetek: 37x

Hozzászólás Szerző: tinker » 2019.08.01. 17:01

toltottlangos írta:
2019.08.01. 12:13
Móró László kemencéiról van esetleg valakinek tapasztalata?
Szépek.. előre gyártott tűzteresek.. kb ennyi..
Biztosan jól is működnek.

Nagykemi
kemencefűtő-segéd
Kapott köszönetek: 8x

Hozzászólás Szerző: Nagykemi » 2019.08.05. 09:09

Sziasztok!
Bontott téglából rakom a sparherdet. Érdeklődöm, hogy a sima malter (5+2+1 arányban homok+cement+mész keverem) "meddig" legyen alkalmazva és melyik résznél váltsam fel valami tűzállóbbra?
Pl. most fogom a hamuzó ajtót és a tűztér ajtót beépíteni. Már azt is valami hőállóval kell, vagy mehet a sima malterral?
Van olyan része is az építménynek, amit zsalukőből építettem. A kémény ebből van egyelőre teljesen. A bográcsozó is. A beton gondolom nem nagyon bírja a hőt, ezért ezt is meg kellene védenem? Mivel?
Köszönöm válaszaitokat!

s@muk@
adminisztrátor
Adott köszönetek: 12x
Kapott köszönetek: 12x
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: s@muk@ » 2019.08.09. 08:00

Nagykemi írta: Sziasztok!
Bontott téglából rakom a sparherdet. Érdeklődöm, hogy a sima malter (5+2+1 arányban homok+cement+mész keverem) "meddig" legyen alkalmazva és melyik résznél váltsam fel valami tűzállóbbra?
Még nem építettem sparheltet, de tervben van :-), ha jól tudom a tűzteret teljesen samottal kell kibélelni, tehát abból kifolyólag a használt keverék szerintem megfelel.
Nagykemi írta: Van olyan része is az építménynek, amit zsalukőből építettem. A kémény ebből van egyelőre teljesen.
A kemény zsalukőből???? Nem hangzik ez jól, tudnál fotót ide rakni?
KemenceBaráti üdvözlettel - "Őrizzük a kemencézés hagyományát"

Nagykemi
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: Nagykemi » 2019.08.10. 22:10

Kicsit pontatlan voltam. Olyan lesz, hogy a központban egy 90*65 cm-es építmény van zsalukőből. 160 cm magas. 90 cm felett már előre nyitott. Ebbe lesz belekötve minden füstjárat a kerti konyha funkciók közül, így ez lesz a "kémény" is, de úgy, hogy azért nyitott az eleje, mert lesz egy nagy ajtó rajta és így füstölő is lesz. Ahol beletorkollik a fűstjárat ott próbálom majd tűzálló habarccsal, meg samottal bélelni a betont. 160 cm felett már kisméretű téglával haladok majd. Meg a körülötte lévő funkciókkal már előtte is. Így gyakorlatilag a zsalukőből semmi sem fog látszani.
A bográcsozó is zsalukőből van, de akkor azt kibélelem samottlappal.

s@muk@
adminisztrátor
Adott köszönetek: 12x
Kapott köszönetek: 12x
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: s@muk@ » 2019.08.11. 20:27

Igy mondjuk mar rendben is lenne de fotokat rakhatnal rola ;)
KemenceBaráti üdvözlettel - "Őrizzük a kemencézés hagyományát"

Nagykemi
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: Nagykemi » 2019.08.12. 12:03

s@muk@ írta:
2019.08.11. 20:27
Igy mondjuk mar rendben is lenne de fotokat rakhatnal rola ;)
A fektetett samott alatt látható a majdani fűstbeömlő. Felette meg a majdani füstölő ajtó helye.
Kertimindenes.jpg

Rocketeer
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: Rocketeer » 2019.08.15. 09:47

Rizseslecsó írta:
2019.04.05. 10:59
Szeged közelében van egy szabad strand a Tiszán, találóan agyagos a neve, ez még lehet opció?
Elárulnád hol van? Szegedi vagyok, és nem tudom.

sura
kemencefűtő-segéd
Kapott köszönetek: 4x

Hozzászólás Szerző: sura » 2019.08.26. 18:10

s@muk@ írta:
2019.08.09. 08:00

"Még nem építettem sparheltet, de tervben van :-), ha jól tudom a tűzteret teljesen samottal kell kibélelni, tehát abból kifolyólag a használt keverék szerintem megfelel."

5 éve építettem a tanyánkon egy spartheltet, és amikor a tűztérhez értem, akkor kaptam a fejemhez, hogy samottot meg elfelejtettem venni. Volt még békebeli bontott hódfarkú cserepem és jobb híján azzal béleltem ki a tűzteret, mondván hogy ha szétreped, akkor kicserélem samottra. Vályogot használtam tűzálló habarcsként és a cserép hátulját jó vastagon bekentem vele ügyelve arra, hogy teljes felületén legyen massza, ne maradjon mögötte levegő. Azóta már egypárszor jól bedurrantottuk, mivel sütöttünk is benne, meg a konyhát is azzal fűtöttük de eddig még nem hullott széjjel, bár igaz, hogy nincsen napi használatban a tűzhely.

KBÜ: Sura

Nagykemi
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: Nagykemi » 2019.08.26. 19:50

Erre már én is gondoltam. Annak ellenére, hogy a kályhás boltos majd hanyatt esett, amikor a vályogot mondtam neki.
Meg csak ún. szalag cserepem van. (Ki tudja, az mire jó.)
De az eredeti kérdésem arra is irányult, hogy a vas ajtókereteket milyen habarccsal rakjam be.

sura
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: sura » 2019.09.03. 00:49

Mindkettőhöz tűzálló habarcsot tennék.
Az ajtókat csak a habarcs nem fogja megtartani. Azokat máshogy kell rögzíteni.
Például lehet így, ékelve:
DSCN9133.JPG

Nagykemi
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: Nagykemi » 2019.09.06. 16:24

Köszönöm a választ, de tekintettel a fórum "pörgésére" :DD :evil:
az elmúlt kerek hónap alatt már beépítettem az ajtókat.
Van 4 db szegecselt hajtható lemez fül rajta, amit a tégla sorába behajlítottam, aztán a falazó habarccsal ment. Remélem ettől még nem fog megrepedni, majd kiderül utólag.
Nyilván engem is elért a "nem úgy haladtam vele a nyáron, ahogy szerettem volna", de azért már látszik, hogy majd lesz belőle valami.

bokine
kemencefűtő-segéd
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: bokine » 2019.11.05. 12:25

Kedves Kemencés Barátok és Sura,
Segítségeteket fogom kérni sparhelt építés ügyben. Nagymamám 90 éves sparheltje megadta magát. :( :( :( Így el kezdtem nézegetni készen kapható sparhelteket. Nem elég, hogy egyik rondább, mint a másik, de még ráadásul horror áron kaphatóak. Úgy döntöttünk, hogy inkább építünk egyet kis tanyánkra.
Ha bárkinek van rajza, pontos leírása, anyagszükséglet kiszámolása, szívesen fogadom. :meg: :meg: :meg:
Ha bárki kényszert érez, hogy segítsen, ne tartsa vissza magát :CHEERLEADERS: :CHEERLEADERS: Jövő nyáron lesz aktuális, addigra helyünk is lesz az alváshoz, szívesen látunk Benneteket egy hosszú hétvégére :CHEERLEADERS: :CHEERLEADERS: Pija, kaja megoldott :BOL :BOL :BOL
Kemence Baráti Üdvözlettel: Bokiné Erika

"Az igaz barátsághoz vezető út önzetlen nagylelkűséggel van kikövezve."
Amerikai fater c. film

tinker
Kapott köszönetek: 37x

Hozzászólás Szerző: tinker » 2019.11.11. 08:17

Erika !
Csinálj egy fotót a a helyéről.. esetleg egy skiccet, képet milyet szeretnétek. Meg hogy mikor, és hová kellene.
A tervezésben mindenképp tudok segíteni.. a többi meg idő függvénye.. :)

bokine
kemencefűtő-segéd
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: bokine » 2019.11.11. 17:31

[/img]
tinker írta:
2019.11.11. 08:17
Erika !
Csinálj egy fotót a a helyéről.. esetleg egy skiccet, képet milyet szeretnétek. Meg hogy mikor, és hová kellene.
A tervezésben mindenképp tudok segíteni.. a többi meg idő függvénye.. :)
Szia Zoli :Y
Előre is köszönöm a segítséged. :thanks: :thanks: :thanks: Jövőre, kb májusban szeretnénk építeni a sparheltet. Kb. 1,5 m széles helyem van és szeretnék bele egy kis sütőt is. Fényképet a hétvégén készítek.

Amerikai fater c. film

sura
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: sura » 2019.11.12. 09:19

bokine írta:
2019.11.05. 12:25
Kedves Kemencés Barátok és Sura,
Segítségeteket fogom kérni sparhelt építés ügyben. Nagymamám 90 éves sparheltje megadta magát. :( :( :( Így el kezdtem nézegetni készen kapható sparhelteket. Nem elég, hogy egyik rondább, mint a másik, de még ráadásul horror áron kaphatóak. Úgy döntöttünk, hogy inkább építünk egyet kis tanyánkra.
Ha bárkinek van rajza, pontos leírása, anyagszükséglet kiszámolása, szívesen fogadom. :meg: :meg: :meg:
Ha bárki kényszert érez, hogy segítsen, ne tartsa vissza magát :CHEERLEADERS: :CHEERLEADERS: Jövő nyáron lesz aktuális, addigra helyünk is lesz az alváshoz, szívesen látunk Benneteket egy hosszú hétvégére :CHEERLEADERS: :CHEERLEADERS: Pija, kaja megoldott :BOL :BOL :BOL
Kedves Erika!

A tégla-spórom építéséről készült egy képsorozat, hátha az is segítség:

https://photos.app.goo.gl/2Hyurr29s57GwaA4A

Van egy két dolog ami nem látszik a képeken, vagy esetleg másképp is lehetne csinálni, de azt meg beszéljük meg itt! (Pörgessük fel a fórumot! ;) )
Ha a nagymama tűzhelyének a platnija és a platni kerete használható, akkor az nagyon jó, ha nem, akkor azt kell a netről először összevadászni, és utána az adja a többi méretet.
Az építéshez erősen ajánlott irodalom: Sabján Tibornak A takaréktűzhely című könyve.
Egy sütős tűzhely építése csak kicsit bonyolultabb, mint egy kemencéjé, abból pedig már építettetek egy szépet. :YES:

Nekem bejött ez a téglatűzhely. Egyszer, lírai hangulatomban :DD, ilyet írtam róla:

"Egész hétvégén a sparheltet használtuk, a gáztűzhelyt be sem gyújtottuk. Ennek eredményeként vastag fala átmelegedett és folyamatosan kellemes hőmérsékletet biztosított, anélkül, hogy a közvetlen környezetében elviselhetetlen meleg lett volna.
Az „Otthon melegének” az elővarázslásában ehhez képest a Salgó tűzhely tudása is csak egy kezdő inas tudásával ér fel. Amíg rakják benne a tüzet, izzik, árad belőle a forróság, de ha kihunyt a tűz, akkor hamar elfelejti a korábbi lángolást.
A téglatűzhely pedig olyan, mint egy meglett bölcs ember, aki teszi a dolgát, hiszen a platni éppoly gyorsan felforrósodik, mint ifjú társáé. A kis tüzekre nem jön lázba, de az igazi izzó, nagy szerelemre, a hosszú, forró lángolásra, falai még sokáig emlékeznek...
A tűzhelyen semmi más nem történt, mint aminek történnie kellett ahhoz, hogy a család élete a normál mederben folyjon: főtt rajta az ebéd, melegedett a víz a mosogatáshoz, mosakodáshoz, stb. Mégis, közben ott volt körülöttünk az "Otthon melege". Ha a főzés a gáztűzhelyen történt volna, akkor is ugyanúgy elkészült volna az ebéd, talán épp olyan jól éreztük volna magunkat, csak ezt a megfoghatatlan "Otthon melegét" nem, vagy alig éreztük volna. "

bokine
kemencefűtő-segéd
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: bokine » 2019.11.14. 15:39

Kedves Sura,
Gyönyörű lett a sparhelted :meg: :meg: :meg: :meg: Előre is köszönöm a segítséget :thanks: :thanks: :thanks:
Milyen széles a sütő része? Nagyon tetszik, valami ilyesmit képzeltem el én is, csak nekem nincs ekkora helyem.
A mama sparheltjét nem akarom szétszedni, de szoktam látni lomisnál sparhelt tetőt, ajtókat. Majd onnan beszerzem.
Tégla van, agyag van, samott téglát meg veszünk.
:Y :Y :Y

Amerikai fater c. film

sura
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: sura » 2019.11.15. 13:41

Köszönöm!
A sütő részének a méretét (ha a falazatra gondolsz) nem tudom, de a sütő doboza mellett 5-7 centit kell elhagyni, ahol jár a füst. Vagyis: sütő szélesség + 2x (5..7 cm) + 2x a falazat. Legkisebb méretben, ez sütő szélesség+22cm lehet. Én 12 cm falazattal építettem ezt a részt, igazából azért mert, akkor így tűnt arányosabbanak. Fele ekkora platnival álló téglás falazattal kb 1m szélességben meg lehet építeni.

Válasz küldése