Kerti konyha építése
- jani
- Tiszteletbeli KemenceBarát
- Adott köszönetek: 2x
- Kapott köszönetek: 9x
Re: Kerti konyha építése
Agyagnak jó a sárga föld a kertedből, csak ásnod kell, vagy jópár bontott vályog is jó, de opció a tiszai agyag is, csak az kissé macerás lehet, ha hivatalos személyek elkezdenek kérdezősködni, hogy van-e engedélyed a szedésre, mert a kérész abban az agyagban leledzik három évig...
a mi búbosunk is tiszai agyagból van, egy kevés homokkal soványítva.

Szia Álom szép lett a konyhád Gratulálok!
-
- kemencefűtő-segéd
- tinker
- Adott köszönetek: 1x
- Kapott köszönetek: 37x
-
- kemencefűtő-segéd
- Kapott köszönetek: 8x
Sziasztok!
Bontott téglából rakom a sparherdet. Érdeklődöm, hogy a sima malter (5+2+1 arányban homok+cement+mész keverem) "meddig" legyen alkalmazva és melyik résznél váltsam fel valami tűzállóbbra?
Pl. most fogom a hamuzó ajtót és a tűztér ajtót beépíteni. Már azt is valami hőállóval kell, vagy mehet a sima malterral?
Van olyan része is az építménynek, amit zsalukőből építettem. A kémény ebből van egyelőre teljesen. A bográcsozó is. A beton gondolom nem nagyon bírja a hőt, ezért ezt is meg kellene védenem? Mivel?
Köszönöm válaszaitokat!
Bontott téglából rakom a sparherdet. Érdeklődöm, hogy a sima malter (5+2+1 arányban homok+cement+mész keverem) "meddig" legyen alkalmazva és melyik résznél váltsam fel valami tűzállóbbra?
Pl. most fogom a hamuzó ajtót és a tűztér ajtót beépíteni. Már azt is valami hőállóval kell, vagy mehet a sima malterral?
Van olyan része is az építménynek, amit zsalukőből építettem. A kémény ebből van egyelőre teljesen. A bográcsozó is. A beton gondolom nem nagyon bírja a hőt, ezért ezt is meg kellene védenem? Mivel?
Köszönöm válaszaitokat!
- s@muk@
- adminisztrátor
- Adott köszönetek: 12x
- Kapott köszönetek: 12x
- Kapcsolat:
Még nem építettem sparheltet, de tervben vanNagykemi írta: Sziasztok!

A kemény zsalukőből???? Nem hangzik ez jól, tudnál fotót ide rakni?Nagykemi írta: Van olyan része is az építménynek, amit zsalukőből építettem. A kémény ebből van egyelőre teljesen.
KemenceBaráti üdvözlettel - "Őrizzük a kemencézés hagyományát"
-
- kemencefűtő-segéd
Kicsit pontatlan voltam. Olyan lesz, hogy a központban egy 90*65 cm-es építmény van zsalukőből. 160 cm magas. 90 cm felett már előre nyitott. Ebbe lesz belekötve minden füstjárat a kerti konyha funkciók közül, így ez lesz a "kémény" is, de úgy, hogy azért nyitott az eleje, mert lesz egy nagy ajtó rajta és így füstölő is lesz. Ahol beletorkollik a fűstjárat ott próbálom majd tűzálló habarccsal, meg samottal bélelni a betont. 160 cm felett már kisméretű téglával haladok majd. Meg a körülötte lévő funkciókkal már előtte is. Így gyakorlatilag a zsalukőből semmi sem fog látszani.
A bográcsozó is zsalukőből van, de akkor azt kibélelem samottlappal.
A bográcsozó is zsalukőből van, de akkor azt kibélelem samottlappal.
- s@muk@
- adminisztrátor
- Adott köszönetek: 12x
- Kapott köszönetek: 12x
- Kapcsolat:
Igy mondjuk mar rendben is lenne de fotokat rakhatnal rola 

KemenceBaráti üdvözlettel - "Őrizzük a kemencézés hagyományát"
-
- kemencefűtő-segéd
A fektetett samott alatt látható a majdani fűstbeömlő. Felette meg a majdani füstölő ajtó helye.
Elárulnád hol van? Szegedi vagyok, és nem tudom.Rizseslecsó írta: ↑2019.04.05. 10:59Szeged közelében van egy szabad strand a Tiszán, találóan agyagos a neve, ez még lehet opció?
s@muk@ írta: ↑2019.08.09. 08:00
"Még nem építettem sparheltet, de tervben van, ha jól tudom a tűzteret teljesen samottal kell kibélelni, tehát abból kifolyólag a használt keverék szerintem megfelel."
5 éve építettem a tanyánkon egy spartheltet, és amikor a tűztérhez értem, akkor kaptam a fejemhez, hogy samottot meg elfelejtettem venni. Volt még békebeli bontott hódfarkú cserepem és jobb híján azzal béleltem ki a tűzteret, mondván hogy ha szétreped, akkor kicserélem samottra. Vályogot használtam tűzálló habarcsként és a cserép hátulját jó vastagon bekentem vele ügyelve arra, hogy teljes felületén legyen massza, ne maradjon mögötte levegő. Azóta már egypárszor jól bedurrantottuk, mivel sütöttünk is benne, meg a konyhát is azzal fűtöttük de eddig még nem hullott széjjel, bár igaz, hogy nincsen napi használatban a tűzhely.
KBÜ: Sura
-
- kemencefűtő-segéd
Erre már én is gondoltam. Annak ellenére, hogy a kályhás boltos majd hanyatt esett, amikor a vályogot mondtam neki.
Meg csak ún. szalag cserepem van. (Ki tudja, az mire jó.)
De az eredeti kérdésem arra is irányult, hogy a vas ajtókereteket milyen habarccsal rakjam be.
Meg csak ún. szalag cserepem van. (Ki tudja, az mire jó.)
De az eredeti kérdésem arra is irányult, hogy a vas ajtókereteket milyen habarccsal rakjam be.
Mindkettőhöz tűzálló habarcsot tennék.
Az ajtókat csak a habarcs nem fogja megtartani. Azokat máshogy kell rögzíteni.
Például lehet így, ékelve: KBÜ: Sura
Az ajtókat csak a habarcs nem fogja megtartani. Azokat máshogy kell rögzíteni.
Például lehet így, ékelve: KBÜ: Sura
-
- kemencefűtő-segéd
Köszönöm a választ, de tekintettel a fórum "pörgésére"
az elmúlt kerek hónap alatt már beépítettem az ajtókat.
Van 4 db szegecselt hajtható lemez fül rajta, amit a tégla sorába behajlítottam, aztán a falazó habarccsal ment. Remélem ettől még nem fog megrepedni, majd kiderül utólag.
Nyilván engem is elért a "nem úgy haladtam vele a nyáron, ahogy szerettem volna", de azért már látszik, hogy majd lesz belőle valami.

az elmúlt kerek hónap alatt már beépítettem az ajtókat.
Van 4 db szegecselt hajtható lemez fül rajta, amit a tégla sorába behajlítottam, aztán a falazó habarccsal ment. Remélem ettől még nem fog megrepedni, majd kiderül utólag.
Nyilván engem is elért a "nem úgy haladtam vele a nyáron, ahogy szerettem volna", de azért már látszik, hogy majd lesz belőle valami.
- bokine
- kemencefűtő-segéd
- Kapcsolat:
Kedves Kemencés Barátok és Sura,
Segítségeteket fogom kérni sparhelt építés ügyben. Nagymamám 90 éves sparheltje megadta magát.
Így el kezdtem nézegetni készen kapható sparhelteket. Nem elég, hogy egyik rondább, mint a másik, de még ráadásul horror áron kaphatóak. Úgy döntöttünk, hogy inkább építünk egyet kis tanyánkra.
Ha bárkinek van rajza, pontos leírása, anyagszükséglet kiszámolása, szívesen fogadom.
Ha bárki kényszert érez, hogy segítsen, ne tartsa vissza magát
Jövő nyáron lesz aktuális, addigra helyünk is lesz az alváshoz, szívesen látunk Benneteket egy hosszú hétvégére
Pija, kaja megoldott

Segítségeteket fogom kérni sparhelt építés ügyben. Nagymamám 90 éves sparheltje megadta magát.

Ha bárkinek van rajza, pontos leírása, anyagszükséglet kiszámolása, szívesen fogadom.

Ha bárki kényszert érez, hogy segítsen, ne tartsa vissza magát

Kemence Baráti Üdvözlettel: Bokiné Erika
"Az igaz barátsághoz vezető út önzetlen nagylelkűséggel van kikövezve."
Amerikai fater c. film
Amerikai fater c. film
- tinker
- Kapott köszönetek: 37x
Erika !
Csinálj egy fotót a a helyéről.. esetleg egy skiccet, képet milyet szeretnétek. Meg hogy mikor, és hová kellene.
A tervezésben mindenképp tudok segíteni.. a többi meg idő függvénye..
Csinálj egy fotót a a helyéről.. esetleg egy skiccet, képet milyet szeretnétek. Meg hogy mikor, és hová kellene.
A tervezésben mindenképp tudok segíteni.. a többi meg idő függvénye..

- bokine
- kemencefűtő-segéd
- Kapcsolat:
[/img]
Előre is köszönöm a segítséged.
Jövőre, kb májusban szeretnénk építeni a sparheltet. Kb. 1,5 m széles helyem van és szeretnék bele egy kis sütőt is. Fényképet a hétvégén készítek.
Szia Zoli

Előre is köszönöm a segítséged.

Amerikai fater c. film
Amerikai fater c. film
Kedves Erika!bokine írta: ↑2019.11.05. 12:25Kedves Kemencés Barátok és Sura,
Segítségeteket fogom kérni sparhelt építés ügyben. Nagymamám 90 éves sparheltje megadta magát.![]()
![]()
Így el kezdtem nézegetni készen kapható sparhelteket. Nem elég, hogy egyik rondább, mint a másik, de még ráadásul horror áron kaphatóak. Úgy döntöttünk, hogy inkább építünk egyet kis tanyánkra.
Ha bárkinek van rajza, pontos leírása, anyagszükséglet kiszámolása, szívesen fogadom.![]()
![]()
![]()
Ha bárki kényszert érez, hogy segítsen, ne tartsa vissza magát![]()
Jövő nyáron lesz aktuális, addigra helyünk is lesz az alváshoz, szívesen látunk Benneteket egy hosszú hétvégére
![]()
Pija, kaja megoldott
![]()
![]()
![]()
A tégla-spórom építéséről készült egy képsorozat, hátha az is segítség:
https://photos.app.goo.gl/2Hyurr29s57GwaA4A
Van egy két dolog ami nem látszik a képeken, vagy esetleg másképp is lehetne csinálni, de azt meg beszéljük meg itt! (Pörgessük fel a fórumot!

Ha a nagymama tűzhelyének a platnija és a platni kerete használható, akkor az nagyon jó, ha nem, akkor azt kell a netről először összevadászni, és utána az adja a többi méretet.
Az építéshez erősen ajánlott irodalom: Sabján Tibornak A takaréktűzhely című könyve.
Egy sütős tűzhely építése csak kicsit bonyolultabb, mint egy kemencéjé, abból pedig már építettetek egy szépet.

Nekem bejött ez a téglatűzhely. Egyszer, lírai hangulatomban

"Egész hétvégén a sparheltet használtuk, a gáztűzhelyt be sem gyújtottuk. Ennek eredményeként vastag fala átmelegedett és folyamatosan kellemes hőmérsékletet biztosított, anélkül, hogy a közvetlen környezetében elviselhetetlen meleg lett volna.
Az „Otthon melegének” az elővarázslásában ehhez képest a Salgó tűzhely tudása is csak egy kezdő inas tudásával ér fel. Amíg rakják benne a tüzet, izzik, árad belőle a forróság, de ha kihunyt a tűz, akkor hamar elfelejti a korábbi lángolást.
A téglatűzhely pedig olyan, mint egy meglett bölcs ember, aki teszi a dolgát, hiszen a platni éppoly gyorsan felforrósodik, mint ifjú társáé. A kis tüzekre nem jön lázba, de az igazi izzó, nagy szerelemre, a hosszú, forró lángolásra, falai még sokáig emlékeznek...
A tűzhelyen semmi más nem történt, mint aminek történnie kellett ahhoz, hogy a család élete a normál mederben folyjon: főtt rajta az ebéd, melegedett a víz a mosogatáshoz, mosakodáshoz, stb. Mégis, közben ott volt körülöttünk az "Otthon melege". Ha a főzés a gáztűzhelyen történt volna, akkor is ugyanúgy elkészült volna az ebéd, talán épp olyan jól éreztük volna magunkat, csak ezt a megfoghatatlan "Otthon melegét" nem, vagy alig éreztük volna. "
- bokine
- kemencefűtő-segéd
- Kapcsolat:
Kedves Sura,
Gyönyörű lett a sparhelted
Előre is köszönöm a segítséget
Milyen széles a sütő része? Nagyon tetszik, valami ilyesmit képzeltem el én is, csak nekem nincs ekkora helyem.
A mama sparheltjét nem akarom szétszedni, de szoktam látni lomisnál sparhelt tetőt, ajtókat. Majd onnan beszerzem.
Tégla van, agyag van, samott téglát meg veszünk.

Gyönyörű lett a sparhelted

Milyen széles a sütő része? Nagyon tetszik, valami ilyesmit képzeltem el én is, csak nekem nincs ekkora helyem.
A mama sparheltjét nem akarom szétszedni, de szoktam látni lomisnál sparhelt tetőt, ajtókat. Majd onnan beszerzem.
Tégla van, agyag van, samott téglát meg veszünk.

Amerikai fater c. film
Amerikai fater c. film
Köszönöm!
A sütő részének a méretét (ha a falazatra gondolsz) nem tudom, de a sütő doboza mellett 5-7 centit kell elhagyni, ahol jár a füst. Vagyis: sütő szélesség + 2x (5..7 cm) + 2x a falazat. Legkisebb méretben, ez sütő szélesség+22cm lehet. Én 12 cm falazattal építettem ezt a részt, igazából azért mert, akkor így tűnt arányosabbanak. Fele ekkora platnival álló téglás falazattal kb 1m szélességben meg lehet építeni.
A sütő részének a méretét (ha a falazatra gondolsz) nem tudom, de a sütő doboza mellett 5-7 centit kell elhagyni, ahol jár a füst. Vagyis: sütő szélesség + 2x (5..7 cm) + 2x a falazat. Legkisebb méretben, ez sütő szélesség+22cm lehet. Én 12 cm falazattal építettem ezt a részt, igazából azért mert, akkor így tűnt arányosabbanak. Fele ekkora platnival álló téglás falazattal kb 1m szélességben meg lehet építeni.