Búbos kemence építése

Ki ne ismerné a búbos kemencét?! Építésre fel!
jani
Tiszteletbeli KemenceBarát
Adott köszönetek: 2x
Kapott köszönetek: 9x

Re: Búbos kemence építése

Hozzászólás Szerző: jani » 2019.11.29. 11:08

Szép kemence lett QQCA! Használják is már?

Mayra
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: Mayra » 2019.11.29. 21:21

Sziasztok!

Köszönöm szépen. hogy itt lehettem.
Nekem olyan kérdesem van, egy kültéri búboskemencehez, mekkora magasnak kell lenni a kemény?

Segitsegeket elore is köszönöm,
Mayra

jani
Adott köszönetek: 2x
Kapott köszönetek: 9x

Hozzászólás Szerző: jani » 2019.11.30. 09:26

Szia! Törvényileg nincs szabályozva, de érjen a búb, vagy tető fölé, hogy ne titeket füstöljön telibe.

Talpi
kemencefűtő-segéd
Adott köszönetek: 16x
Kapott köszönetek: 2x

Hozzászólás Szerző: Talpi » 2019.12.02. 10:35

Sziasztok!

Végig néztem QQCA által készített Búbost. Nagyon-nagyon tetszik. Bár szerintem amit ti mindannyian készítetek csodálatos és legfőképpen hasznos.
Nagyon jó érzés végignézni bármelyik folyamatról készített képet melynek a végén egy csoda születik meg. Nekünk is tervben van hogy az udvarunk ékessége legyen valamilyen kialakítású kemence (ebben majd ha odajutunk Tinker segítségét kérjük).
Mégegyszer csodálatos lett QQCA a Búbos. :taps:
Üdv.: Talpi

tinker
Adott köszönetek: 1x
Kapott köszönetek: 38x

Hozzászólás Szerző: tinker » 2019.12.04. 05:55

Úgy lesz... :D :D :D

QQCA
Adott köszönetek: 3x
Kapott köszönetek: 6x
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: QQCA » 2019.12.19. 08:42

Sziasztok! Köszönöm szépen az elismeréseiteket, jól esik :)
A szomszédban építettem és eddig nincs panasz rá, hálistennek, pedig már többszört használták. Már egy éve kész, csak a fotókat ilyen késéssel pakolgattam fel. Még van pár kép a kalap készítés folyamatáról is, azokat is felteszem.
Még a tűzhelyet is nagyon dícsérik, arról is tehetek fel képeket, csak nem tudom melyik topicba?? Szerintetek?
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára QQCA 2019.12.19. 08:57-kor.

QQCA
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: QQCA » 2019.12.19. 08:56

A búb lezárását a tengelictől lopott módszerrel oldottam meg!
A száradás során, sokat vesztett a méretéből. Csak a vastagsága kb 2cm.-el kisebb lett..
IMG_20181020_170800.jpg
IMG_20181025_101445.jpg
IMG_20181112_112320.jpg
IMG_20181207_100141.jpg

QQCA
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: QQCA » 2019.12.19. 09:43

A búb készítésének folyamata:
ezgif-7-2cdc5a6a8235.gif
ezgif-7-2cdc5a6a8235.gif (1.9 MiB) Megtekintve 78440 alkalommal

SZILÁGYI ÁRPÁD
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: SZILÁGYI ÁRPÁD » 2020.06.09. 19:17

Sziasztok Kemence Barátok!
Nyugdíjas vagyok, így már kicsivel több időm is van a kemence építésre.
50-60 éves,kis méretű bontott téglával kezdtem el a több éve tervezgetett
búbos kemencémet építeni.
Elég sok cikket elolvastam a kezdés előtt, de valahogy mégis maradt bennem egy kis kétség,
amire úgy érzem, hogy tőletek segítséget kaphatok!
1.) Az égésteret agyaggal fogom építeni, milyen arányban keverjem az agyaghoz a homokot, mert
eddig azt szűrtem le, hogy kb 10%-ban célszerű keverni? (Az 5 cm-es próba kocka az helytálló?)
2.) Célszerű-e az égésteret belülről kitapasztani agyaggal és ha igen, akkor tegyek a masszába pelyvát,
esetleg fűrészport?
3.) Az égéstér alatti hőtároló üvegréteget, ha síküvegem van, akkor is törjem apróra? 15-20cm vastag
réteget kívánok beépíteni. Az elég lesz?
4.) 4 cm-es samott téglám van, amit az égéstér aljzatra terveztem, rakjam le azt két sorban egymásra?
5.) Ha a samott téglák közötti fugát sóval kevert agyaggal akarom kifugázni, mert az jó kemény lesz,
akkor mennyi sót kell hozzá keverni?
6.) Amennyiben lenne annyi samott téglám, akkor azt javasoljátok, hogy a búb belsejét, azaz
az égéstér belső oldalát samott téglával béleljem?
7.)Egy kibontott kandallóból van egy üvegezett ajtóm, alkalmas lehet az tevőnek? A tevőn alul és felül is legyen
nyílás (hézag) levegőnek illetve a füstnek?

Bocsi, hogy lerohantalak benneteket ennyi kérdéssel, de természetesen nem várom el senkitől, hogy ennyi
kérdésre egyedül adjon választ, ha valaki mégis megteszi, hálásan köszönöm!
Üdv mindenkinek és sikeres munkát, csodás kemencés sült ízeket kívánok mindenkinek!
A korom miatt nyugodtan tegezhettek!!!
Üdv Sz.Á.

s@muk@
adminisztrátor
Adott köszönetek: 12x
Kapott köszönetek: 12x
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: s@muk@ » 2020.06.09. 20:17

szeva
valaszolni meg nem fogok :)
majd kesobb addig meg olvasd el ezt a topicot is donga kemi epitese
itt is tobb kerdesedre valaszt talalsz!
Ha meg akkor is lesz kerdesed nekifutok 😁 , vagy valaki mas
KemenceBaráti üdvözlettel - "Őrizzük a kemencézés hagyományát"

QQCA
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: QQCA » 2020.06.14. 15:29

SZILÁGYI ÁRPÁD írta:
2020.06.09. 19:17
Szia! :)
1.) Az égésteret agyaggal fogom építeni, milyen arányban keverjem az agyaghoz a homokot, mert
eddig azt szűrtem le, hogy kb 10%-ban célszerű keverni? (Az 5 cm-es próba kocka az helytálló?)

Az agyag kövérségétől függ. Kockapróbával próbálkozhatsz. Ha száradás után könnyen porlik akkor túl sovány, ha pedig nagyon repedezik akkor túl kövér. A két állapot közt kell találni egy keverési arányt. A 10% az nem tűnik túl soknak, szerintem lehet bátrabban.

2.) Célszerű-e az égésteret belülről kitapasztani agyaggal és ha igen, akkor tegyek a masszába pelyvát,
esetleg fűrészport?

Ha téglából építed a búbot akkor nem célszerű kitapasztani belülről, mert könnyen lepotyog a sima felületről.
Törekedj arra, hogy belül a téglák élei minél szorosabban illeszkedjenek, hogy a fugát minimalizáld
Ha pelyvát tudsz szerezni, keverhetsz a búb rakáshoz használt agyagba is, nagyon jót tesz neki...

3.) Az égéstér alatti hőtároló üvegréteget, ha síküvegem van, akkor is törjem apróra? 15-20cm vastag
réteget kívánok beépíteni. Az elég lesz?

Legtöbbünk szerint az üvegtörmelék hőszigetelésként szolgál. A üvegdarabok közti levegő hőszigeteli le a kemencét alulról, tehát érdemesebb minél apróbbra törni, vagy más hőszigetelő anyagot használni. Üvegtörmelékből elég 10cm is bőven.

4.) 4 cm-es samott téglám van, amit az égéstér aljzatra terveztem, rakjam le azt két sorban egymásra?

Én csak egy sort tennék, a kemence alját lehet a legnehezebben felfűteni... Ha vastagabb agyagrétegbe rakod akkor nő a felfűthető vastagság.

5.) Ha a samott téglák közötti fugát sóval kevert agyaggal akarom kifugázni, mert az jó kemény lesz,
akkor mennyi sót kell hozzá keverni?
Ne keverj bele sót, felesleges. az aljából úgysem tud kipotyogni a fuga. Ugyanaz az agyaghabarcs jó hozzá

6.) Amennyiben lenne annyi samott téglám, akkor azt javasoljátok, hogy a búb belsejét, azaz
az égéstér belső oldalát samott téglával béleljem?

Túl nagy munka, szerintem felesleges. Biztosan megnövelné az élettartamot, de így is kibr majd vagy 20 évet.. :)

7.)Egy kibontott kandallóból van egy üvegezett ajtóm, alkalmas lehet az tevőnek? A tevőn alul és felül is legyen
nyílás (hézag) levegőnek illetve a füstnek?

A tévőt általában már csak akkor tesszük be, mikor már leégett a tűz, nem szoktunk rajta levegő nyílásokat hagyni.
Viszont én is szoktam kísérletezni, hogy csak félig támasztom be mikor parázs még van, úgyhogy lehet létjogosultsága.
Sütéskor az a tévő a jó, ami jól zár és könnyű.
Nekem is több tévőm van, az egyiken pl. van üveg, hogy lássam, hogyan sülnek a dolgok anélkül, hogy nyitogatni kellene.

Bocsi, hogy lerohantalak benneteket ennyi kérdéssel, de természetesen nem várom el senkitől, hogy ennyi
kérdésre egyedül adjon választ, ha valaki mégis megteszi, hálásan köszönöm!
Üdv mindenkinek és sikeres munkát, csodás kemencés sült ízeket kívánok mindenkinek!
A korom miatt nyugodtan tegezhettek!!!
Üdv Sz.Á.

Attila80
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: Attila80 » 2020.10.03. 17:03

Sziasztok! Rengeteget olvastam a temaban es alaposan bele is kezdtem az epitesbe, most jon a bub rakasa es valamiert a facebookon nem igazan segitenek, hatha Ti! Elore is koszononom!

VELEMENY kellene ... :)

Osszeszednem a teljesen kozvetlen terveimet, nezzetek mar at, hatha kiszurtok valami benazast vagy hibat legyetek kedvesek!
BUBOS lesz teglabol.
- 90cm belso atmero
- magassaga 55 cm lenne, 60-at mar magasnak gondolom (szivem szerint 50 lenne, csak akkor a tevom meg kisebb kellene legyen)
- piros tegla lenne az oldala felbevagva es az indulo teglasor is felbevagba, elere allitva
- a sutoter feneke sarga lesz, lenne, mert azok szinte hibatlan szeluek ( a flex sokkal konnyebben vagja ezeket, eleinte ezert ezt csak disziteni szantam)
- tevoajtom 30-32 magas es 50 szeles lenne. Itt eleg nagy kerdes, hogy az 50 szelesseg beleszol e a hocsapdamba???
- kemenyem szerintem masfel meteres lesz, eleve 1 meteren van a sutofeluletem.
- regi valyogteglakat aztatok felnes keverem ossze homokkal, talan 1:2 aranyban (2 a homok)
- a teglak vagott feluleteit akarom ugy erintetni egymashoz hogy amennyire lehet erjenek ossze, ide nem tennek agyagot, csak a fugaba
- olvastam tegnap itt hogy a hamuzo lefele tarto nyilasa ugyanakkora kell legyen, mint a kemeny belso atmeroje, nalam ez duplaja a hamuzo iranyaba, ez is gond lehet?
- macskaajtot pedig a tevohoz kepest kifsit akarom csak nagyobbra, az talan majdnem mindegy
- most a tort uvegnel tartok, amit nem feltetlen akartam belerakni, de leszavaztak, ezert megy. Arra sot gondoltam az agyag ala kozvetlenul, nem homokot.
- tovabbiakban kulso agyagozas a valyogbol, arra kozetgyapot, csirkehalo, csemperagaszto vagy, effele es valamikeppen majd meg bevakolom
- a mellette levo grillezo es vaslap fustje is a kemenybe megy be, ezt szeretnem zarhatora a hamuzonyilas mellol
Biztos, hogy elfelejtek valamiket meg, de hirtelen ennyi lenne.. Irjatok mar lecci nehany benyomast, velemenyt!
Koszonom szepen!

tinker
Adott köszönetek: 1x
Kapott köszönetek: 38x

Hozzászólás Szerző: tinker » 2020.10.05. 20:22

Attila80 írta:
2020.10.03. 17:03
Sziasztok! Rengeteget olvastam a temaban es alaposan bele is kezdtem az epitesbe, most jon a bub rakasa es valamiert a facebookon nem igazan segitenek, hatha Ti! Elore is koszononom!

VELEMENY kellene ... :)

Osszeszednem a teljesen kozvetlen terveimet, nezzetek mar at, hatha kiszurtok valami benazast vagy hibat legyetek kedvesek!
BUBOS lesz teglabol.
- 90cm belso atmero
OK :)
- magassaga 55 cm lenne, 60-at mar magasnak gondolom (szivem szerint 50 lenne, csak akkor a tevom meg kisebb kellene legyen)
EZ INKÁBB BOGLYAKEMENCE DE A LÉNYEGEN NEM VÁLTOZTAT.
- piros tegla lenne az oldala felbevagva es az indulo teglasor is felbevagba, elere allitva
FÉLBEVÁGVA ÉA ÉLÉRE ÁLLÍTVA ? MIÉRT ?
- a sutoter feneke sarga lesz, lenne, mert azok szinte hibatlan szeluek ( a flex sokkal konnyebben vagja ezeket, eleinte ezert ezt csak disziteni szantam)
- tevoajtom 30-32 magas es 50 szeles lenne. Itt eleg nagy kerdes, hogy az 50 szelesseg beleszol e a hocsapdamba???
AZ AJTÓ SZÉLESSÉGE NEM BEFOLYÁSOLJA ÉRDEMBEN A HŐCSAPDÁT.
- kemenyem szerintem masfel meteres lesz, eleve 1 meteren van a sutofeluletem.
MIHEZ KÉPEST LESZ 1,5 MÉTER ? EZT NEM NAGYON ÉRTEM
- regi valyogteglakat aztatok felnes keverem ossze homokkal, talan 1:2 aranyban (2 a homok)
A VÁLYOGOT MÁR CSAK RITKÁN KELL SOVÁNYÍTANI... ÁLTALÁBAN CSAK ÁZTATNI KELL
- a teglak vagott feluleteit akarom ugy erintetni egymashoz hogy amennyire lehet erjenek ossze, ide nem tennek agyagot, csak a fugaba
OK
- olvastam tegnap itt hogy a hamuzo lefele tarto nyilasa ugyanakkora kell legyen, mint a kemeny belso atmeroje, nalam ez duplaja a hamuzo iranyaba, ez is gond lehet?
NEM
- macskaajtot pedig a tevohoz kepest kifsit akarom csak nagyobbra, az talan majdnem mindegy
OK
- most a tort uvegnel tartok, amit nem feltetlen akartam belerakni, de leszavaztak, ezert megy. Arra sot gondoltam az agyag ala kozvetlenul, nem homokot.
AZ ÜVEGNEK SEMMI ÉRTELME.. DE KI HOGY SZERETI :) A SÓ A MÁSIK BOTORSÁG.. :)
- tovabbiakban kulso agyagozas a valyogbol, arra kozetgyapot, csirkehalo, csemperagaszto vagy, effele es valamikeppen majd meg bevakolom
- a mellette levo grillezo es vaslap fustje is a kemenybe megy be, ezt szeretnem zarhatora a hamuzonyilas mellol
HA EGY SKICCET CSINÁLNÁL KÖNNYEBBEN EL LEHETNE KÉPZELNI..
Biztos, hogy elfelejtek valamiket meg, de hirtelen ennyi lenne.. Irjatok mar lecci nehany benyomast, velemenyt!
Koszonom szepen!

Attila80
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: Attila80 » 2020.10.10. 23:29

Szia!

Felbevagva lattam a vandorkemencesnel is, csak emiatt allitva.

En is igy gondoltam, de minden elerheto kemencekeszito azt mondta, tul sok, azert erdeklodom itt is, hatha megertenem..

Kemeny. Nem ertem hogy hogy, de a sutofelulettol szamitva masfel.meter kb.. elsokemenyes

Vegulis az uvwg nem lett foszereplo. Lepesallo kozetgyapot lett, arra homok, arra pedig agyagos homok higabban, ebbe a teglak, arra pedig meg higabban ugyanez az anyag a kozokbe.

Probalok kisebb kepet

Attila80
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: Attila80 » 2020.10.10. 23:30

Kozelebbit ia probalok
Csatolmányok
IMG_2020-10-10_23-28-00.JPG

Attila80
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: Attila80 » 2020.10.10. 23:34

Hatha latni... Kemencetol jobbra rostlap, attol jobbra grill keszulne
Csatolmányok
Screenshot_20201010_233256.jpg

Nyuszi0301
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: Nyuszi0301 » 2022.07.20. 10:18

Sziasztok,

Bár elég régi az utolsó hozzászólás, de bízom benne, hogy egy kedves, jólelkű, nagytudású kemencebarát megszán, és válaszol egy néhány kérdésemre.
Vermikulitos, jógalabdás pizzakemencét tervezünk, építünk, a célunk, hogy meglévő anyagokat használunk, ahol csak tudunk. és itt jön a kérdés..
A kemence alapja beton lesz, arra samott, arra fog "ráülni a búb. Viszont itt elbizonytalanodtam, mert csak 2-2,5 cm-es samott téglánk van. Én ezt keveslem, vékonynak tartom, igazából 4 vagy 6 cm-es samottot tennék az aljába..
Mi a véleményetek, javaslatotok? pro-kontra, ha van ilyen az alj samott vastagságát illetően?

Köszönettel!

Frindik31
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: Frindik31 » 2023.02.13. 19:38

Sziasztok!
Történt egy felkérés, felém, hogy ég, tájházban kellene építeni egy búbos kemencét. Két dongáson már túl vagyok.....ahhoz szeretném segítségeteket kérni, hogy miből és hogyan, esetleg ezen kemencéhez is van kisokos?...minden építő jellegű hozzászólást szívesen fogadok! Köszönöm megtisztelő segítségeteket!
Vissza a tetejére
Gyors válasz

Frindik31
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: Frindik31 » 2023.02.13. 19:39

Sziasztok!
Történt egy felkérés, felém, hogy egy, tájházban kellene építeni egy búbos kemencét. Két dongáson már túl vagyok.....ahhoz szeretném segítségeteket kérni, hogy miből és hogyan, esetleg ezen kemencéhez is van kisokos?...minden építő jellegű hozzászólást szívesen fogadok! Köszönöm megtisztelő segítségeteket!
Vissza a tetejére
Gyors válasz

Válasz küldése