A rakétabúbos

Ki ne ismerné a búbos kemencét?! Építésre fel!
Rocketeer
kemencefűtő-segéd
Kapott köszönetek: 1x

A rakétabúbos

Hozzászólás Szerző: Rocketeer » 2018.09.05. 16:14

Megosztom veletek a saját kemenceépítésem történetét képekkel illusztrálva. Mivel a kemencém, ha nem is szokványos felépítésű, de mindenképpen búbos, így itt írok róla.

Felhívom a figyelmet, hogy az első kemencém, a kemence tizenvalahány sütésen van csak túl, mondjuk még szilárdan áll... Azzal együtt, ha az ember a saját kezével egy ilyet megépít, mindenképpen fontos tapasztalatokat szerezhet, ami megosztásra érdemes.

Naszóval,

1. Alapozás: sok szót nem vesztegetnék rá, nem is emlékszem pontosan, a lényeg - bírja el a kemencét, a kemence férjen el rajta, ne fagyjon fel, stb. ezeket jobb ha mástól tudjátok meg. Nekem az volt még fontos szempont, hogy elég alacsonyan "kezdődjön", hogy a "rakétameghajtás"-sal együtt is értelmes magasságban legyen a sütőtér.

2. Rakéta "motor": nem is kéne idézőjelbe tenni tényleg használatos a motor kifejezés tüzelőberendezésekben, rakétánál némileg karakteresebben elkülönül ez a rész a többitől. Az elvnek, illetve a rakétatűzhelynek (rocket stove), rakéta-tömegkályhának (rocket mass heater), nagy internetes irodalma van és jutyúbos videóból is rengeteget látni. Számos változata ismert, lényege elsősorban a (szigorúan betartandó) geometriából adódó rendkívül jó hatásfokú, tiszta égés, továbbá a magas égési hőmérsékletből származó komoly tolóerő, gyakorlatilag az ilyen tüzelőberendezésnél a kémény nem igazán motor, inkább csak égésgáz elvezető (füstgázt nem írok, mert jó esetben nincs füst). Az általam megépített rakéta egy alap klasszikus felépítésű, amelynek függőleges etető részét egyfajta kéményelemből készítettem el, az égőcsatorna klasszikus téglaméretű samott elemekből áll, az ún. hőemelő pedig kerámia kéménycsövekből van. Három jól elkülöníthető rész tehát, amelyekből a két utóbbinál fontos a jó hőszigetelés, ez nálam Ytong, ill. perlit.
A motor az alapon.
A motor az alapon.
motor.png (91.72 KiB) Megtekintve 38160 alkalommal

3. Sütőtér alja: ehhez a zsebembe kellett nyúlni, mert esetemben ez a rész kritikus igénybevételnek van kitéve, először is nem fekszik fel teljes felületen, mert akkor az égésgázok nem tudnák körbejárni, így nagy méretben is kellően szilárd, és jó hőlökésállóságú anyag kellett. Így is két darabból áll, mert nagyobbat nem találtam. Valahol a dunántúlon vett Wolfshöher vagy miféle 6 cm vastag samott táblákból van a megfelelő alakúra kivágva, és szintén 6 cm magasságban van a hőemelő rész fölé mégépítve (majd a képek segítenek, mert gondolom így elég homályos).
A sütőtér aljának alátámasztása.
A sütőtér aljának alátámasztása.
kem8.gif (229.65 KiB) Megtekintve 38160 alkalommal
A sütőtér alja.
A sütőtér alja.
kem2.gif (216.08 KiB) Megtekintve 38160 alkalommal

4. Sütőtér falazat: kiégetetlen téglából származó, kézzel formázott gombócokból, "homokvár" módszerrel (ezt a kifejezést én vezettem be) építettem, jó pár YT videó van erről agyag, illetve sárkemence (mud oven) építés témában. Gyakorlatilag a jól formázható finomabb szemcsézetű homokkal (bányahomok, játszóhomok, ha jól tudom), meg egy sablonnal, vagy akár anélkül is jól megépíthető a kemence belső alakjának megfelelő kupola. Napokig eláll (néha vizet kell rá permetezni), ha nincs kész estére a falazat. Sok videón nedves újságpapírral borítják, nekem nem jött be, mindig megszáradt és elfújta a szél, viszont anélkül is jó volt.
A "homokvár". Ekkora a sütőtér.
A "homokvár". Ekkora a sütőtér.
kem3.gif (33.95 KiB) Megtekintve 38160 alkalommal
Az első "hurka".
Az első "hurka".
kem5.gif (212.09 KiB) Megtekintve 38160 alkalommal

Azért nem lett kész egy nap alatt, mert az agyag az tekinthető egy képlékeny, szilárd-folyadéknak, a falam magától hízott cserébe egyre süllyedt, és itt-ott jelentős repedések jelentkeztek, ami nem az anyagösszetétel hiányosságaiból, hanem az említett sülyedésből származott. Pompásan kezelhető/megállítható volt azonban ez a jelenség némi spanifer, zsákszövet és az alépítménynél, meg a kemenceajtónál is zsaluzásra használt vékony farostlemezek segítségével. A repedéseket pedig szépen kijavítottam, többé nem jelentkeztek. Mindezek miatt a falazat 8-10 cm vastag lett.

folyt. köv.

tinker
Tiszteletbeli KemenceBarát
Adott köszönetek: 1x
Kapott köszönetek: 38x

Re: A rakétabúbos

Hozzászólás Szerző: tinker » 2018.09.05. 16:24

Várjuk a folytatást.. nagyon tanulságos beszámoló... ( Ja azért a füstgáz az füstgáz.. attól, hogy nincs benne korom... :D )

Rocketeer
kemencefűtő-segéd

folyt. A rakétabúbos

Hozzászólás Szerző: Rocketeer » 2018.09.05. 16:29

A hőtároló falazat kész.
A hőtároló falazat kész.
kem4.gif (220.31 KiB) Megtekintve 38157 alkalommal

Pár nap múlva a homok óvatosan ki az ajtón keresztül és...
Belülről...
Belülről...
kem7.gif (170.49 KiB) Megtekintve 38157 alkalommal

Belül nem is símítottam, csak lesöpörtem a homokot. A fal és sütőtér alja közt van egy kb 5 cm távolság ott jönnek fel a forró gázok. Az agyag falazat kívül kapott egy zsákszövet erősítést, erre alumínium hőtükör, majd kőzetgyapot hőszigetelés (korábbi pálinkafőzéstől némileg kormos), csirkeháló, és leáztatott tojástartóval, meg némi cementtel kevert agyaghabarcs jött, és rá valami előkevert zsákos fehér vakolatanyag.
Hőtükör.
Hőtükör.
kem9.gif (202.38 KiB) Megtekintve 38157 alkalommal
Hőszigetelés+csirkeháló.
Hőszigetelés+csirkeháló.
kem10.gif (174.33 KiB) Megtekintve 38157 alkalommal

5. Ajtó: tulajdonképpen csak egy tévő, ismét csak Wolfshöher "csúcstechnika" - a szokásosnál nagyobb testsűrűségű, de cserébe szilárdabb, kevésbé porladós vermikulit (a samottnál jóval könnyebb, ásványi eredetű, jó hőszigetelő, tűzállóanyag) táblából vágtam ki, alumínium hőtükör került rá, meg egy olcsó kőművesszerszám kettévágásával két fogantyút szereltem rá átmenő csavarokkal.

6. Kémény: alumínium cső, ami az agyag kupolába felül középen, beágyazott kerámia csőben (kémény elemből vágott gyűrű) le fel mozgatható (egy célszerűen beragasztott kályha tömítő zsinór van köztük). Ez a mozgatás lehetővé teszi, tulajdonképpen harangeffektus elvén a távozni készülő gázok jobb kizsákmányolhatóságát (ha be van eresztve a kémény, a gázok még kénytelenek forgolódni egy kicsit). Van még egy sapka (asszem rozsdamentes kutyatál a gazdaboltból) a kéményen, nem az eső ellen, mivelhogy nádtető alatt van a kemence teraszom sarkában. Éppen a nádtető miatt van a sapka, a jóval magasabban lévő nádpalló meg se melegszik fölötte, a forró gázok jól láthatóan lefelé fordulnak, és szétoszlanak.
Ilyen lett.
Ilyen lett.
kemkesz.gif (205.52 KiB) Megtekintve 38157 alkalommal
Továbbiakat inkább majd kérdésekre.

Rocketeer
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: Rocketeer » 2018.09.05. 16:38

tinker írta:
2018.09.05. 16:24
Várjuk a folytatást.. nagyon tanulságos beszámoló... ( Ja azért a füstgáz az füstgáz.. attól, hogy nincs benne korom... :D )
Már kész volt, csak úgy vettem észre, hogy egy hozzászólásba 5 kép fér, ezért megbontottam. Amúgy a kemence belsejében azért van korom, bár még küzdök, hogy kevesebb legyen.

tinker

Hozzászólás Szerző: tinker » 2018.09.05. 16:51

Nekem nagyon tetszik... :)

Rocketeer
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: Rocketeer » 2018.09.05. 17:12

tinker írta:
2018.09.05. 16:51
Nekem nagyon tetszik... :)
Köszönöm!

Majd még kibontom néhány további részletét is az igazságnak, maradt benne tartalék, ahogy olvasom.

tinker

Hozzászólás Szerző: tinker » 2018.09.05. 19:49

Esetleg végeztél méréseket, hogy a sütőlap és a palást mennyire melegszik fel egyidőben... és ezek között mennyi a különbség ?

sura
kemencefűtő-segéd
Kapott köszönetek: 4x

Hozzászólás Szerző: sura » 2018.09.05. 21:39

Úgy látom a kéményben nincsen elzáró.
Ezek szerint "járó motorral" történik benne a sütés?

QQCA
Adott köszönetek: 3x
Kapott köszönetek: 6x
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: QQCA » 2018.09.05. 21:44

Ez igen! Gratulálok, igen Kreatin vagy ahogy szokták itt mondani! :D
Köszönjük, hogy ilyen alapos leírást osztottál meg velünk! Én is gondolkodtam már szinte pontosan ilyenben.
Az hogy küzdesz a korommal mit jelent? Nem tud kiégni rendesen? Melyik része kormos?
Ez a tologatható kéménycső is nagy találmány!! :)

Rocketeer
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: Rocketeer » 2018.09.06. 14:28

tinker írta:
2018.09.05. 19:49
Esetleg végeztél méréseket, hogy a sütőlap és a palást mennyire melegszik fel egyidőben... és ezek között mennyi a különbség ?
Nézegettem már hőkamerával (az is van itthon - szakmai ártalom), de még csak tájékozódás végett, meg leginkább a nádtető környékét. A falazat a belépési ponton a legmelegebb tüzelés alatt, de a teljesítmény se volt maximumon, és sokáig nem tüzeltem ekkor. Úgyhogy gondolom a 300+ fok környéke az szükséges esetben elérhető. Később homogénebb is a hő eloszlása biztosan. Az idő függvényében kellene ezt vizsgálni azon még nem vagyok túl. Látszik, hogy az alátámasztás hogy eltereli a gázokat, ez azért tanulságos, de nem érzem gondnak egyáltalán.
Belső hőeloszlás.
Belső hőeloszlás.
IR_5405.gif (25.79 KiB) Megtekintve 38134 alkalommal
Közelebbről.
Közelebbről.
IR_5407.gif (32.68 KiB) Megtekintve 38134 alkalommal
Kívülről.
Kívülről.
IR_5403.gif (23.61 KiB) Megtekintve 38134 alkalommal
Nádtető.
Nádtető.
IR_5391.gif (34.12 KiB) Megtekintve 38134 alkalommal

sura írta:
2018.09.05. 21:39
Úgy látom a kéményben nincsen elzáró.
Ezek szerint "járó motorral" történik benne a sütés?
Jobbára a tüzelés során zajlik a sütés, és a forró gázok olyankor többet tesznek hozzá, mint a falak meg a sütőlap, de persze itt is zajlik a hő betárolás, és receptje válogatja, de azt is ki lehet használni (pl edényben sütés/főzés során), vagy ha több tétel sorakozik a kemencére várva. Az elzáróra visszatérve a kémény megoldás nem végleges, egy mozgató mechanizmussal szeretném, ha sapka ráültethető lenne a kémény tetejére, akár egy szilikontömítéssel, tehát jófórmán gáztömören (most egy kályhás-zsinóron lóg, pont azért, hogy ne üljön rá). Az etetőnél is könnyű megfékezni az áramlást, ott se végleges még minden.

Ami öröm, hogy a 6 cm-es samottlap nem éget, meglehetős nagy a hőtehetetlensége (Egyik korábbi fényképen látszik, hogy óvatosságból egy vermikulit hővédő pajzsot tettem a sugárhajtómű közvetlen hatása ellen a samott alá középen, de lehet, hogy nem is kellett volna.).

Rocketeer
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: Rocketeer » 2018.09.06. 15:02

QQCA írta:
2018.09.05. 21:44
Ez igen! Gratulálok, igen Kreatin vagy ahogy szokták itt mondani! :D
Köszönjük, hogy ilyen alapos leírást osztottál meg velünk! Én is gondolkodtam már szinte pontosan ilyenben.
Az hogy küzdesz a korommal mit jelent? Nem tud kiégni rendesen? Melyik része kormos?
Ez a tologatható kéménycső is nagy találmány!! :)
Kösz, az elismerést!

Igazából nincs sok korom, de mivel az fekete, mégiscsak mindig látszik. Nagyon nem küzdök, azért ez kemence (A Kisbence is hogy járt, nem?). A hideg felületekre a felfűtés elején szívesen lerakódik, és a lángok nem érnek fel a sütőtérbe, mert nagyjából az garantálná, hogy szépen leégjen. A kandallóm üvegén ezt már sok év alatt jól megfigyeltem, (mondjuk ott is van tuning :twisted: ) valamelyik korai kósza láng bekormozza, aztán ha megy a rendes utazósebességgel, gyakorlatilag tisztára ég minden, egy kis fátyolos porszerű réteg marad max. Egy komplett fűtési szezon alatt egyszer se szoktam kandallóüveget tisztítani (csak a végén, és teszek be szép hasábokat), volt aki megkérdezte, hogy "ez gázzal működik?". Mondtam: igen, fagázzal...

Szóval a leégetésre ha van esélyem, akkor az az, hogy az etetőrész tuningjával növelem a teljesítményt (erre van kész tervem), szekunder levegőt juttatok be, és javítom a levegő-elkeveredést, továbbá feltolom a kéményt, kiveszem a tévőt (egyszóval az ellenállást elveszem), és ekkor megjelenhetnek a lángok a sütőtér szélén. Az ajtót meg letörlöm.

csigaszeg
Kapott köszönetek: 3x
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: csigaszeg » 2018.09.07. 16:31

;) ;) Nagggyon fain apparátot rittyentettél össze..............
;) A kemence melege legyen veletek.............. :D :D

Kép

jani
Adott köszönetek: 2x
Kapott köszönetek: 9x

Hozzászólás Szerző: jani » 2018.09.07. 20:42

Érdekes a fűtésed, ilyet még nem is láttam. De ezek szerint működik.

Rocketeer
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: Rocketeer » 2018.09.08. 14:39

jani írta:
2018.09.07. 20:42
Érdekes a fűtésed, ilyet még nem is láttam. De ezek szerint működik.
Így van maga a fűtő rész már meglehetősen ismert, sőt bizonyos értelemben nagy múltra visszatekintő dolog, egyesek szerint a vikingkályha az őstojás. Szegény országokban, ahol a tüzelővel takarékoskodni kell, használnak hasonlókat (pl. főzésre, sütésre Afrikában is), meg a modern "hobbitok", permakultúra hívők világszerte. Legtöbbet azért talán fűtésre használják.

Működik, a karaktere persze némileg más, mint az alap búbos, a teljesítménye kisebb, de a fűtés lehet folyamatos a sütés/fözés során. Ebben a lepény nem pár perc, inkább 15-20.

horaciopepi
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: horaciopepi » 2018.10.22. 06:30

Hali
Nagyon érdekes aparát.
Egy újabb gyöngyszem a kemencék között.
:DRINK: :taps:

Cghuni
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: Cghuni » 2021.02.23. 22:36

Sziasztok! Egy udvari hagyományosnak kinéző kemencét gondoltam újra. Korábban feltettem a mobil szekcióba, de most, hogy rátaláltam erre a rakétásra, inkább ide valónak tartom. Az én ötletem lényege is a rakétakályha égésű kemence fűtése. Viszont igyekeztem kicsit hatékonyabbá és konfortosabbá tenni, ezért a klasszikusnak mondható "J" rakéta tűzhely helyett inkább egy Batch box tűzterűt választottam. Így meg tudtam oldani, hogy a hagyományosan kezelhető tűztér teteje, egyben a kemence sütőterének az alja. Így az alulról közvetlenül kapja a tűztér hőjét. Maga a hőemelőben történő nagyon magas hőmérsékletű másodlagos égés viszont a sütőtér hátsó részébe áramlik be nagy nyomással. Ez a kupola belső felében körbeáramolva fűti fel azt. A sütőtér alja, egyben a tűtér teteje 4 cm vastag samott lapokból készült. A kupola két sor (egy is elég let volna) élére állított téglával indult és régi hódfarkú cserepek hosszába vágva, 4,5 cm körüli csíkokból rakva folytatódik, hogy kb egyenletesen melegedjen az aljával. Erre került 10 cm kűzetgyapot apró lukú dróthálóval lefogatva és ez lett bevakolva fagyálló flexibilis csemperagasztóval. A sütőtér hátsó felébe beáramló meglehetősen nagy nyomású forró gázok pernyét, hamut is hoznak magukkal, ezért a hőemelő tetejére még egy szikrafogónak, hőálló fémszövetből készült kúpot kellett tenni, hogy az étel tisztán maradjon. A kőműves szakma nem igazán az én világom, ezért egy szakmát értő barátomnál született meg a közel még nem tökéletes prototípus. A videóban elhangzó 20-30 perc felfűtési idő nem teljesen valós, mert igaz ugyan, hogy a hőmérőt a feláramló gázok felmelegítették 400 C fok fölé, a kemence alja, meg a kupolája viszont csak olyan 40 perc után érték el a kívánt 300 C fok körüli hőmérsékletet. Azóta már volt olyan is, hogy egyfolytában 8 órán keresztül folyt a sütögetés benne és remekül vizsgázott. Ja és talán nem utolsó sorban, az egyszeri felfűtéshez elég két-három maréknyi tüzelő.
Vargakemence_01.png
sutoter_belseje.jpg
Valamint videók:
https://youtu.be/JfGkjpENmME
https://youtu.be/SAD1bPs-JEw

Válasz küldése