Igazándiból szegedi sémára készítem a halászlevet,tehát alaplével,de a jányaim olyan tésztamániássak,hogy nálunk muszáj így készíteni.
A megtisztított halat kifilézem. A bőrével lefordított szeleteket félcentinként bevagdosom,úgy,hogy a bőr egybe tartsa a halhúst. Alaposan besózom,olyannyira,hogy a halléhez már a végén éppen csak hangolni keljen a sót. Ez fogja nekünk a szálkákat lerendezni 2 óra alatt. Szárnyakat farkát a hasított fejet felteszem főni a hagymával és 2-3 db szép érett paprikával melyeket leturmixoltam,csak úgy nyersen. Jó nagy lángon,mintha az ördögöt főzném,forralom az alaplevet. Figyelem! A kezdéskor a bogrács legyen a maximum szintig vizzel,mert később már tilos hozzápótolni.A forrás után elkezdem szórni az őrőlt paprikát,ami kilónként egy púpozott evőkanál. Kiszedem egy tálcára szűrőkanállal a halsallangokat,ha van segítségem,kiszedés után a levet teljesen átszűröm,majd mehet vissza a bográcsba a főzőlé. Kicsit hült a hal a tálcán,kézzel a husikákat lefejtem a csontról. Ez nagyon horror munka,de megéri.

Csak ponyot használok,ha van harcsa fej az alaplébe mehet. Tapasztalatom,hogy az apróhalak nem tesznek hozzá jó ízt,csak komoly szálka mennyiséget.