Üdv!njani írta: ↑2022.04.10. 11:57Köszönöm. Próbáltam visszaolvasni, (sajnos a régi fórumot nem találtam). Az egyértelmű, hogy a felső rácsra kell, és a tűztér aljába is és ha lehet az oldalába is meg az ajtóra cserép. A kérdéseim azok lennének, hogy az oldalába elég a sütőtérbe vagy elég csak a tűztérbe? A kemence végébe javasolsz még samottot? Samott lapnak milyet használtok, jó-e ami az obiban,tüzépen kapható, vagy rendeljek inkább máshonnan?tinker írta: ↑2022.04.10. 07:38Igennjani írta: ↑2022.04.09. 16:53Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Igaz, hogy nem építés csak kicsit javítanám amennyiben szükséges(sajnos későn találtam erre az oldalra). Mobilkemencét vettünk és csak egy helyen található samott lap. Kérdésem az lenne szükséges-e plusz lapokat rakni bele, esetleg az ajtót szigetelni? Köszönöm.kemence.jpg![]()
Jó lenne látni egy képet az egész kemence elejéről is, mert erről a képről én úgy látom, hogy elvi bajok vannak, de valószínű könnyen orvosolható.
Nem egyértelmű számomra. hogy a felső fekvő füst tér hogyan van kialakítva,
Kezdjük az elején: A tűztér és kemencetér közötti samott lapok jók, ha a kemence hátsó falánál nem ér végig hanem kb 15-20 cm hézag van hagyva.( ezt a képről nem tudom megállapítani, de feltételezem, hogy így van)
A felső samott lapsornál elöl kellene ugyanolyan hézagnak lenni, és itt érthetetlen, hogy miért van kémény furat a samott soron hiszen így nem áramlik a tepsitartók alá a meleg levegő, hanem egyből kihúz a kéménybe, ergó: nem működik a kemence.
Tehát, ha kicseréled a felső samottsoron a lapokat úgy hogy ne legyen kéményfurat és elöl az ajtónál nem ér végig a sor, hanem van 20 cm hézag akkor már is műkődőképes lesz, feltéve ha van felső fekvő kémény rész kiépítve (mivel ez a fotón nem látszik) Ha nincs ilyen akkor borul amit eddig írtam és jön az újratervezés

Ha nincs felső füsttér akkor a felső tepsitartón kell kialakítanod úgy hogy beteszel egy samott sort ,de ne érjen végig (20cm hézag és egy élére állított lappal lezárod a füst útját, hogy ne az ajtónak áramoljon hanem az élére állított samott terelje az így kialakított felső füsttérbe. Ebben az estben jó a kéményfurat.
A kérdésedre a válasz: a tűztér aljába nem szükséges a samott teljesen jó a régi "békebeli+ sík cserép. Új cseréppel nem érdemes próbálkozni mert hamar elrepednek, de a régiekkel nincs gond. Az oldalfalra is felesleges a samott bőven elég, ha tűzálló habarccsal ki van kenve. A kemence végébe azonban ajánlatos tenni samott lapot, hiszen itt fokozott a hőterhelés és ez megóvja az ytongot a hősokktól
A samottlap 4cm vastag már teljesen jó, mindegy hogy Obis vagy máshonnan származó.
A sütőtér oldalába nem szükséges a samott úgy is jól fog működni. Persze vannak kisérletezések és van aki mindenhol samottoz. Nyilván ezeknek van hatásfok növelése de ez egy átlagos felhasználónál nem releváns.