Mobil kemence építése.

Beszéljük át a mobil-kemencékkel kapcsolatos praktikákat.

Moderátor: tinker

albapan
kemencefűtő-segéd
Kapott köszönetek: 24x

Re: Mobil kemence építése.

Hozzászólás Szerző: albapan » 2022.04.10. 17:48

njani írta:
2022.04.10. 11:57
tinker írta:
2022.04.10. 07:38
njani írta:
2022.04.09. 16:53
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. Igaz, hogy nem építés csak kicsit javítanám amennyiben szükséges(sajnos későn találtam erre az oldalra). Mobilkemencét vettünk és csak egy helyen található samott lap. Kérdésem az lenne szükséges-e plusz lapokat rakni bele, esetleg az ajtót szigetelni? Köszönöm.kemence.jpg
Igen :)
Köszönöm. Próbáltam visszaolvasni, (sajnos a régi fórumot nem találtam). Az egyértelmű, hogy a felső rácsra kell, és a tűztér aljába is és ha lehet az oldalába is meg az ajtóra cserép. A kérdéseim azok lennének, hogy az oldalába elég a sütőtérbe vagy elég csak a tűztérbe? A kemence végébe javasolsz még samottot? Samott lapnak milyet használtok, jó-e ami az obiban,tüzépen kapható, vagy rendeljek inkább máshonnan?
Üdv!
Jó lenne látni egy képet az egész kemence elejéről is, mert erről a képről én úgy látom, hogy elvi bajok vannak, de valószínű könnyen orvosolható.
Nem egyértelmű számomra. hogy a felső fekvő füst tér hogyan van kialakítva,
Kezdjük az elején: A tűztér és kemencetér közötti samott lapok jók, ha a kemence hátsó falánál nem ér végig hanem kb 15-20 cm hézag van hagyva.( ezt a képről nem tudom megállapítani, de feltételezem, hogy így van)
A felső samott lapsornál elöl kellene ugyanolyan hézagnak lenni, és itt érthetetlen, hogy miért van kémény furat a samott soron hiszen így nem áramlik a tepsitartók alá a meleg levegő, hanem egyből kihúz a kéménybe, ergó: nem működik a kemence.
Tehát, ha kicseréled a felső samottsoron a lapokat úgy hogy ne legyen kéményfurat és elöl az ajtónál nem ér végig a sor, hanem van 20 cm hézag akkor már is műkődőképes lesz, feltéve ha van felső fekvő kémény rész kiépítve (mivel ez a fotón nem látszik) Ha nincs ilyen akkor borul amit eddig írtam és jön az újratervezés :DD
Ha nincs felső füsttér akkor a felső tepsitartón kell kialakítanod úgy hogy beteszel egy samott sort ,de ne érjen végig (20cm hézag és egy élére állított lappal lezárod a füst útját, hogy ne az ajtónak áramoljon hanem az élére állított samott terelje az így kialakított felső füsttérbe. Ebben az estben jó a kéményfurat.
A kérdésedre a válasz: a tűztér aljába nem szükséges a samott teljesen jó a régi "békebeli+ sík cserép. Új cseréppel nem érdemes próbálkozni mert hamar elrepednek, de a régiekkel nincs gond. Az oldalfalra is felesleges a samott bőven elég, ha tűzálló habarccsal ki van kenve. A kemence végébe azonban ajánlatos tenni samott lapot, hiszen itt fokozott a hőterhelés és ez megóvja az ytongot a hősokktól
A samottlap 4cm vastag már teljesen jó, mindegy hogy Obis vagy máshonnan származó.
A sütőtér oldalába nem szükséges a samott úgy is jól fog működni. Persze vannak kisérletezések és van aki mindenhol samottoz. Nyilván ezeknek van hatásfok növelése de ez egy átlagos felhasználónál nem releváns.

njani
kemencefűtő-segéd
Adott köszönetek: 2x

Hozzászólás Szerző: njani » 2022.04.10. 19:14

albapan írta:
2022.04.10. 17:48
njani írta:
tinker írta:
2022.04.10. 07:38

Igen :)
Köszönöm. Próbáltam visszaolvasni, (sajnos a régi fórumot nem találtam). Az egyértelmű, hogy a felső rácsra kell, és a tűztér aljába is és ha lehet az oldalába is meg az ajtóra cserép. A kérdéseim azok lennének, hogy az oldalába elég a sütőtérbe vagy elég csak a tűztérbe? A kemence végébe javasolsz még samottot? Samott lapnak milyet használtok, jó-e ami az obiban,tüzépen kapható, vagy rendeljek inkább máshonnan?
Üdv!
Jó lenne látni egy képet az egész kemence elejéről is, mert erről a képről én úgy látom, hogy elvi bajok vannak, de valószínű könnyen orvosolható.
Kezdjük az elején: A tűztér és kemencetér közötti samott lapok jók, ha a kemence hátsó falánál nem ér végig hanem kb 15-20 cm hézag van hagyva.( ezt a képről nem tudom megállapítani, de feltételezem, hogy így van)
A felső samott lapsornál elöl kellene ugyanolyan hézagnak lenni, és itt érthetetlen, hogy miért van kémény furat a samott soron hiszen így nem áramlik a tepsitartók alá a meleg levegő, hanem egyből kihúz a kéménybe, ergó: nem működik a kemence.
Tehát, ha kicseréled a felső samottsoron a lapokat úgy hogy ne legyen kéményfurat és elöl az ajtónál nem ér végig a sor, hanem van 20 cm hézag akkor már is műkődőképes lesz, feltéve ha van felső fekvő kémény rész kiépítve (mivel ez a fotón nem látszik) Ha nincs ilyen akkor borul amit eddig írtam és jön az újratervezés :DD
Ha nincs felső füsttér akkor a felső tepsitartón kell kialakítanod úgy hogy beteszel egy samott sort ,de ne érjen végig (20cm hézag és egy élére állított lappal lezárod a füst útját, hogy ne az ajtónak áramoljon hanem az élére állított samott terelje az így kialakított felső füsttérbe. Ebben az estben jó a kéményfurat.
A kérdésedre a válasz: a tűztér aljába nem szükséges a samott teljesen jó a régi "békebeli+ sík cserép. Új cseréppel nem érdemes próbálkozni mert hamar elrepednek, de a régiekkel nincs gond. Az oldalfalra is felesleges a samott bőven elég, ha tűzálló habarccsal ki van kenve. A kemence végébe azonban ajánlatos tenni samott lapot, hiszen itt fokozott a hőterhelés és ez megóvja az ytongot a hősokktól
A samottlap 4cm vastag már teljesen jó, mindegy hogy Obis vagy máshonnan származó.
A sütőtér oldalába nem szükséges a samott úgy is jól fog működni. Persze vannak kisérletezések és van aki mindenhol samottoz. Nyilván ezeknek van hatásfok növelése de ez egy átlagos felhasználónál nem releváns.
Szia!

Köszönöm a kimerítő választ. Ezzel a kemencével az a gond, hogy a felső soron nincs is samott, csak az alsó síneken van. Próbáltam még képeket készíteni hátha látható. Ezek szerint ha jól értelmeztem sokat javítana a hatásfokon, ha raknák a felső sínsorra előre(?) tolva samott lapot és az alsó is maradna előre tolva?Az álló samottot az nem tiszta hová kell rakni. Ami még a képen nem látható a "sín keret" mögött van kb 20cm így a végébe legalább tudok samottot rakni. Az ajtót szükséges még szigetelni?
kem1.jpg
kem2.jpg
kem3.jpg

Janika82
kemencefűtő-segéd
Adott köszönetek: 1x
Kapott köszönetek: 1x

Hozzászólás Szerző: Janika82 » 2022.04.11. 12:09

njani írta:
2022.04.10. 19:14
albapan írta:
2022.04.10. 17:48
njani írta:

Üdv!
Szia!

Köszönöm a kimerítő választ. Ezzel a kemencével az a gond, hogy a felső soron nincs is samott, csak az alsó síneken van. Próbáltam még képeket készíteni hátha látható. Ezek szerint ha jól értelmeztem sokat javítana a hatásfokon, ha raknák a felső sínsorra előre(?) tolva samott lapot és az alsó is maradna előre tolva?Az álló samottot az nem tiszta hová kell rakni. Ami még a képen nem látható a "sín keret" mögött van kb 20cm így a végébe legalább tudok samottot rakni. Az ajtót szükséges még szigetelni?kem1.jpgkem2.jpgkem3.jpg
Szia!Elnézést hogy bele szólok,de talán az én válaszom is jó!Tehát a felső sorra rakj samott lapot,hátulról indulva!Elöl maradjon ki 10-12centi!Az alsó előre tolva koppra és hátul maradjon ki!A sín keret mögött tuti hogy van 20 centi?Mert én csak annyit látok hogy a szög vas van betéve keresztben ,mint egy háromszög!Ajtó szigetelés meg jó ha van,mert úgy nem az ajtó lesz forró,és nem tekeredik el a lemez ha vékony!
Remélem tudtam segíteni!

albapan
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: albapan » 2022.04.11. 18:26

Talán ez a kép segít egy kicsit. Az nem jó ha alul is előre van tolva a samott és felül is mert akkor csak kimegy hátul a füst és a meleg és nem fűti a tepsik alját, Az előbb a kolléga jól írta: alul hátul legyen a rés felül pedig elöl, de a 10cm rés az kevés minimum 15cm kell. És az állított samott lapot előre kellene tenni hogy ne melegítse az áramlás az ajtót , de ha leszigeteled az ajtót az is elég lehet.
Csatolmányok
29.jpg
28.jpg

njani
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: njani » 2022.04.11. 21:54

albapan írta:
2022.04.11. 18:26
Talán ez a kép segít egy kicsit. Az nem jó ha alul is előre van tolva a samott és felül is mert akkor csak kimegy hátul a füst és a meleg és nem fűti a tepsik alját, Az előbb a kolléga jól írta: alul hátul legyen a rés felül pedig elöl, de a 10cm rés az kevés minimum 15cm kell. És az állított samott lapot előre kellene tenni hogy ne melegítse az áramlás az ajtót , de ha leszigeteled az ajtót az is elég lehet.
Köszönöm mindenkinek a segítséget.

patroltamp
kemencefűtő-segéd
Adott köszönetek: 3x

Hozzászólás Szerző: patroltamp » 2022.04.16. 18:44

Sziasztok!

Véleményeteket szeretném kérdezni egy kósza ötletről.
Arra gondoltam, hogy az épülő kemence végébe állítva cserepeket tennék az ytong védelmébe. A hősokk elkerülésének érdekébe.
Csak azt nem tudom hogy a cserép hogy bírná a lángot a felfűtés alatt. Szerintetek elbírná, vagy engedjem el a gondolatot?

albapan
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: albapan » 2022.04.17. 07:54

Üdv!
Felejtsd el ezt az ötletet! A cserepek közül a régi " békebeli" cserepek úgy -ahogy bírják a hőterhelést,tapasztalatom szerint az újak egyáltalán nem A kemence hátsó falánál mondhatjuk, hogy legnagyobb a hő áramlása, ezért is kell ott védeni az ytongot. De nem cseréppel, hanem samott lappal.

patroltamp
kemencefűtő-segéd
Adott köszönetek: 3x

Hozzászólás Szerző: patroltamp » 2022.04.18. 22:23

albapan írta:
2022.04.17. 07:54
Üdv!
Felejtsd el ezt az ötletet! A cserepek közül a régi " békebeli" cserepek úgy -ahogy bírják a hőterhelést,tapasztalatom szerint az újak egyáltalán nem A kemence hátsó falánál mondhatjuk, hogy legnagyobb a hő áramlása, ezért is kell ott védeni az ytongot. De nem cseréppel, hanem samott lappal.
Értem. Köszönöm az útbaigazítást! Legalább nem csináltam hülyeséget 🙂

Zlelkes83
kemencefűtő-segéd
Adott köszönetek: 20x

Hozzászólás Szerző: Zlelkes83 » 2022.05.09. 19:20

Sziasztok.Olvasom a fórumot és sok helyen még van említve a régi fórum.Most tervezek mobil kemencet építeni és az alapoknál szeretném kezdeni.Elvileg a kemencebence oldalán van ez a fórum viszont én nem találom.Tudnatok segíteni?

wjoc10
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: wjoc10 » 2022.05.10. 07:28

Sziasztok!

Én is elkezdtem a kemence építését! Az alsó része kèszen van, erre szeretném fixen 20*10*60 ytongbol a kemencét! Az alsó tartó részt CM11 plus flexibilis csempe ragasztóval készítettem ez jó lehet a kemencehez is vagy inkabb vegyek Mapei p9 ét?
A kemencének a tetejét laposra szeretném fektetett ytongbol a magassága 3 sor ytong tehát 60 cm lenne!
A tetejére szerintetek elég lesz ha csak 4 fektetett ytongbol zárom le a kemencét vagy duplazzam még inkább és 8 ytonggal zarjam le?
A kemence belsejénekca kikenesehez olvastam a rath 30 tűzálló habarcsot, de itt a környéken nem találok ilyet, mivel lehetne ezt helyettesíteni?!

A projektet csütörtök pénteken folytatnám a kemencèvel :)
Csatolmányok
received_1182888159151896.jpeg
received_375812147809981.jpeg

albapan
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: albapan » 2022.05.10. 18:19

Zlelkes83 írta:
2022.05.09. 19:20
Sziasztok.Olvasom a fórumot és sok helyen még van említve a régi fórum.Most tervezek mobil kemencet építeni és az alapoknál szeretném kezdeni.Elvileg a kemencebence oldalán van ez a fórum viszont én nem találom.Tudnatok segíteni?
Szia! Sajnos a régi tulaj eladta és teljesen megváltozott. Szerintem már nem lehet megtalálni sehol.Kérdezz ha megakadsz vagy nem találsz választ ezen a fórumon, és segítünk.

albapan
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: albapan » 2022.05.10. 18:26

wjoc10 írta:
2022.05.10. 07:28
Sziasztok!

Én is elkezdtem a kemence építését! Az alsó része kèszen van, erre szeretném fixen 20*10*60 ytongbol a kemencét! Az alsó tartó részt CM11 plus flexibilis csempe ragasztóval készítettem ez jó lehet a kemencehez is vagy inkabb vegyek Mapei p9 ét?
A kemencének a tetejét laposra szeretném fektetett ytongbol a magassága 3 sor ytong tehát 60 cm lenne!
A tetejére szerintetek elég lesz ha csak 4 fektetett ytongbol zárom le a kemencét vagy duplazzam még inkább és 8 ytonggal zarjam le?
A kemence belsejénekca kikenesehez olvastam a rath 30 tűzálló habarcsot, de itt a környéken nem találok ilyet, mivel lehetne ezt helyettesíteni?!

A projektet csütörtök pénteken folytatnám a kemencèvel :)
Szia! Én úgy tudom, hogy a CM11 es nem flexibilis csak a CM12 es, Mindenképpen flexibilis csemperagasztót használj, mert nem biztos, hogy a sima bírja a nagy hőmozgás miatti tágulást -öszzehúzódást.
A lényeg, hogy a tűztér sütőtér és kémény tér aránya 1:2:1 legyen, vagy nagyon közelítsen hozzá, mert így a legjobb a hatásfok.
Rath c25 is ugyanúgy jó.

Zlelkes83
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: Zlelkes83 » 2022.05.12. 16:09

Köszönöm :)

Elolvastam a teljes fórumot és szerintem 99%ban meg van a dolog.Egy olyan kérdésem lenne hogy az alján az zartszelveny ahova bele fekszik azt mivel vestetek ki?Vagy csak az orrfuresszel azt is?

Koszi

Nagykemi
kemencefűtő-segéd
Kapott köszönetek: 9x

Hozzászólás Szerző: Nagykemi » 2022.05.12. 17:45

Zlelkes83 írta:
2022.05.12. 16:09
... azt mivel vestetek ki?...

Koszi
Szia!
Sarokköszörűvel többször egymás mellett végigvágva, utána nagy csavarhúzóval oldalra feszegetve, kipattintva. Működik.
Lehet, hogy van kevésbé poros eljárás is :)

albapan
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: albapan » 2022.05.12. 20:17

Zlelkes83 írta:
2022.05.12. 16:09
Köszönöm :)

Elolvastam a teljes fórumot és szerintem 99%ban meg van a dolog.Egy olyan kérdésem lenne hogy az alján az zartszelveny ahova bele fekszik azt mivel vestetek ki?Vagy csak az orrfuresszel azt is?

Koszi
Üdv!
Én is hasonlóan csak feláldoztam egy kerti lomb vágó "rókafürészt" és azzal vagdostam be, meg minden azzal vágtam utána. Kicsit melósabb, de kevésbé poros :DD

Zlelkes83
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: Zlelkes83 » 2022.05.12. 20:29

Orrfűrészem van ytong vágó lappal,beprobalkozom elsőre. Ha a keret két szélén lesz 2 zartszelveny úgy hogy nem lesz közöttük rés ahogy a képeken az is jo lehet ugye?Meg persze egy közepén :)

Zlelkes83
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: Zlelkes83 » 2022.05.12. 21:47

A szögvas a belső keretben 30x30x3mm-es?

tinker
Tiszteletbeli KemenceBarát
Kapott köszönetek: 38x

Hozzászólás Szerző: tinker » 2022.05.13. 16:13

Zlelkes83 írta:
2022.05.12. 20:29
Orrfűrészem van ytong vágó lappal,beprobalkozom elsőre. Ha a keret két szélén lesz 2 zartszelveny úgy hogy nem lesz közöttük rés ahogy a képeken az is jo lehet ugye?Meg persze egy közepén :)
igen

tinker
Tiszteletbeli KemenceBarát
Kapott köszönetek: 38x

Hozzászólás Szerző: tinker » 2022.05.13. 16:14

Zlelkes83 írta:
2022.05.12. 21:47
A szögvas a belső keretben 30x30x3mm-es?
igen :)

Zlelkes83
kemencefűtő-segéd

Hozzászólás Szerző: Zlelkes83 » 2022.05.13. 19:32

Nagyon köszönöm az infókat :) Ahogy haladok jelentkezem ;)

Válasz küldése