bemutatkozás

Kedves Újoncok,
Kérünk benneteket, hogy egy pár soros bemutatkozást írjatok magatokról!
vodkaskrumpli
kemencefűtő-segéd
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2019.11.13. 18:57

bemutatkozás

Hozzászólás Szerző: vodkaskrumpli » 2019.11.13. 19:13

Nagyon örülök, hogy találtam egy olyan csoportot, amiben ezt a méltatlanul elfeledett művészetet művelik, remélem, sok jó dolgot tudok tanulni tőletek!
Pár hónapja készült el az én kemencém, édesapámmal építettük. Alul van vagy 40-50 cm vastag zúzott üvegréteg, a két sor tégla vastagságú fal belül búbos, kívül donga formájú lett. A két téglaréteg között 5 cm üveggyapot szigetelés van, a tűztér alja samott tégla.
IMG_20191013_171144.jpg
IMG_20191005_121315.jpg
És, ha már itt vagyok... segítséget kérek tőletek a kemence felfűtésével kapcsolatban. A múltkor vagy 3,5 órán át tüzeltem benne, először középen, majd egyik oldalt, másik oldalt, majd mindkét oldalon. Száraz fát használtam, ami szerintem 1-2 éve már tető alatt volt. A felfűtést résnyire nyitott ajtónál, tévő nélkül végeztem, majd amikor az összes parázs leégett, a hamut kihúztam és zártam a tévővel a tűzteret. Mégis, durván 220-240 fokot sikerült elérnem, ami pár óra alatt 160-180-ra is lecsökkent. Hol a hiba? Segítsetek légyszi, nem szeretném, ha elmenne a kedvem...

Köszi és üdv:
Balázs

teki
Tiszteletbeli KemenceBarát
Hozzászólások: 7
Csatlakozott: 2018.08.09. 22:04

Re: bemutatkozás

Hozzászólás Szerző: teki » 2019.11.14. 14:38

Szeva Balázs!
Üdvözlünk a csapatban! Szép kemencét illetve konyhát építettetek.Első ránézésre magas ajtóval rendelkezel, szerintem a kéményt fűtöd, nem fordul vissza a láng. Bentről kifelé kellene egy kép vagy megmérni mekkora a távolság az ajtó teteje és a donga között.

Avatar
jani
Tiszteletbeli KemenceBarát
Hozzászólások: 122
Csatlakozott: 2018.08.09. 17:38
Kapott köszönetek: 2x

Re: bemutatkozás

Hozzászólás Szerző: jani » 2019.11.16. 17:43

A felfűtést jól csináltad, a kihúzott parázsnál a kemence 250 fok körül szokott lenni. Ha teli pakolod sütni valóval, az hűti a kemencét.
De úgy látom, a sütés menetével nem igazán vagy tisztában, a húsokat sütheted bent hagyott parázzsal, 350-300 foknál is. De parázs mellett sül a vékony lapos pizza is pl. 250-220 fok kell a kenyérnek, 200-180 a kalácsoknak. Kenyérsütés után, a maradékhőn főzzük a húslevest, a töltött káposztát. Ez hosszú főzés, akár 10 órán át is bent van.

Válasz küldése